Ιράν: Συνεχίζεται το μπλόκο στο Παρσίν

Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν «έχει πειστεί» ότι πρέπει να ανοίξει τις εγκαταστάσεις του Παρσίν στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία έχει κάνει λόγο για ασυνήθιστη δραστηριότητα σε αυτό το στρατιωτικό συγκρότημα.

«Το να επισκεφθεί το Παρσίν είναι ενδιαφέρον για την υπηρεσία, καθώς αρκετά κράτη την πιέζουν να κάνει ελέγχους, όμως ακόμη εμείς δεν έχουμε πειστεί και δεν μας έχει δοθεί καμία απόδειξη ή έγγραφο σχετικά με το Παρσίν που είναι

ένα στρατιωτικό συγκρότημα», δήλωσε ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.

«Δεν υπάρχει πυρηνικός σταθμός στο Παρσίν. Θέλουν να δουν το Παρσίν και αν μια τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μέρος θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτά που πρέπει να επισκεφθούν», πρόσθεσε ο Νταβανί.

Η ΙΑΕΑ πιέζει το Ιράν να της επιτρέψει άμεσα πρόσβαση στο Παρσίν, όπου έχει παρατηρήσει «σημαντική δραστηριότητα» και ασυνήθιστη γύρω από ένα ύποπτο κτίριο, σύμφωνα με μια έκθεση της υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Σε μια επιστολή της με ημερομηνία 2 Μαΐου, η ΙΑΕΑ «επαναλαμβάνει το αίτημά της προς το Ιράν να της επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο εσωτερικό του συγκροτήματος Παρσίν», κοντά στην Τεχεράνη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Στην ίδια επιστολή, η υπηρεσία ενημερώνει το Ιράν ότι σε αυτή την τοποθεσία όπου «δεν είχε παρατηρηθεί σχεδόν καμία δραστηριότητα εδώ και χρόνια, τα κτίρια που ενδιαφέρουν την υπηρεσία είναι τώρα το επίκεντρο σημαντικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητα της υπηρεσίας να κάνει ελέγχους».

Η ΙΑΕΑ υποπτεύεται ότι σε αυτή τη στρατιωτική βάση το Ιράν έχει κάνει τεστ συμβατικών εκρήξεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε πυρηνικά όπλά, γεγονός που διαψεύδει η Τεχεράνη.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο είχε δήλωσει στις 6 Μαρτίου ότι έχουν επαναληφθεί οι δραστηριότητες στο Παρσίν. Αυτές οι δραστηριότητες «μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να το επισκεφθούμε νωρίτερα παρά αργότερα», είχε προσθέσει.

Το Ιράν δεν επέτρεψε την πρόσβαση επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο Παρσίν στη διάρκεια δύο απόστολών τους στις αρχές της χρονιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα