Ιράν: Καταδίκη Ρόιτερς για λάθος βίντεο

Ιρανοί ένορκοι ψήφισαν σήμερα υπέρ της καταδίκης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ρόιτερς σχετικά με τον τίτλο στο συνοδευτικό κείμενο ενός βίντεό του που περιείχε ένα λάθος, μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η ιρανική τηλεόραση Press TV. Την τελική απόφαση θα λάβει δικαστής, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του τον επόμενο μήνα.

Τον Μάρτιο, η ιρανική κυβέρνηση αφαίρεσε τα δημοσιογραφικά διαπιστευτήρια από τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς στην Τεχεράνη μετά τη δημοσίευση του κειμένου που συνόδευε ένα βίντεο με θέμα την προπόνηση
των γυναικών που ασχολούνται με πολεμικές τέχνες στο Ιράν, το οποίο από λάθος χαρακτήριζε τις αθλήτριες «δολοφόνους».

Έκτοτε, οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερς απαγορεύτηκε να μεταδίδουν από το Ιράν.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του στις αρχές Οκτωβρίου προσθέτοντας ότι το Ρόιτερς θα μπορεί να ασκήσει έφεση.

Το σώμα των ενόρκων έχει ρόλο συμβουλευτικό προς το δικαστήριο και η τελική απόφαση είναι του δικαστή.

Το Ρόιτερς, ειδησεογραφικός βραχίονας της εταιρίας Thomson Reuters, του παγκόσμιου οργανισμού ενημέρωσης και ειδήσεων, διόρθωσε το κείμενο όταν παραπονέθηκε ο όμιλος πολεμικών τεχνών όπου γυρίστηκε το βίντεο.

Ο τίτλος του θέματος «Χιλιάδες θηλυκοί Νίντζα προπονούνται για δολοφόνοι στο Ιράν» διορθώθηκε κι έγινε «Τρεις χιλιάδες γυναίκες Νίντζα προπονούνται στο Ιράν».

Η επικεφαλής του γραφείου του Ρόιτερς στο Ιράν, Ιρανή υπήκοος Παρίζα Χαφεζί, κατηγορήθηκε στη συνέχεια για διάδοση ψευδών πληροφοριών και προπαγάνδα κατά του καθεστώτος, της απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις και κατασχέθηκε το διαβατήριό της.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα