Ιράκ: Επιδιώκει περαιτέρω βοήθεια

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Γαλλία απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικής υποστήριξης και μη επανδρωμένων αεροπλάνων, κατά τη συνεδρίασή του αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη.

«Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, επιπλέον αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Φαρίντ Γιασίν
στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter όταν ερωτήθηκε τι επιδιώκει το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Θα πρέπει να υποστηρίξει το Ιράκ επειδή η κατάσταση δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ιράκ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γιασίν δήλωσε ότι στον βαθμό στον οποίο μπορεί να γνωρίζει, η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορική επιδρομή κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι φαίνεται πως κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. «Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές μόνον εάν το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση και εάν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει κριθεί αναγκαίο», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης πως φαίνεται ότι η προέλαση των ισλαμιστών έχει σταματήσει και οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σταθεροποιούν την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. «Από αυτά που έχω ακούσει, η προέλαση έχει σταματήσει. Ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια στη Σαμάρα και στο μεγάλο διυλιστήριο στο Μπαϊτζί. Έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα σε αυτές τις δύο περιοχές».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Παρίσι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τοπικές και διεθνείς δυνάμεις σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους συμμάχους της σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά ανησυχητική και αποτελεί σημαντική απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Είναι σημαντικό στην παρούσα κατάσταση σύσσωμες οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να ενεργήσουν με συνέπεια και ενότητα», τόνισε ο Ναντάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα