ΗΠΑ: Μήνυση για τον θάνατο 12χρονου

Η οικογένεια ενός 12χρονου Αφροαμερικανού αγοριού από το Κλίβελαντ των ΗΠΑ, που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς στις 22 Νοεμβρίου, κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση κατά της πολιτείας και των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικές αρχές της πόλης

αυτής έχουν προβεί στη χρήση «υπερβολικής βίας».

Ο Τάμιρ Ράις πυροβολήθηκε τον περασμένο μήνα επειδή είχε στην κατοχή του -όπως αποδείχθηκε αργότερα- ένα ψεύτικο πιστόλι που πετούσε πλαστικά σφαιρίδια. Στη μήνυση αναφέρονται τα ονόματα των δύο αστυνομικών, του Τίμοθι Λόιμαν που πυροβόλησε το ανήλικο αγόρι και του Φρανκ Γκάρμπακ ο οποίος οδηγούσε το περιπολικό. Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν τον Ράις «μετρόπο που προκαλεί έκπληξη και τον πυροβόλησαν πολλές φορές χωρίς πρώτανα διεξαγάγουν έρευνα», αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Αμφότεροιοι αστυνομικοί είναι λευκοί και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έρευνες σχετικά με το περιστατικό είναι σε εξέλιξη.

Στηνέρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 περιστατικά όπου αστυνομικοί έχουν κάνει χρήση υπερβολικής βίας σε χαμηλού κινδύνου υπόπτους, χρησιμοποιώντας όπλα τέιζερ (ηλεκτροσόκ) και χημικά σπρέι σε δράστες στους οποίους είτε έχουν ήδη περάσει χειροπέδες είτε είναι διανοητικά άρρωστοι. Ένας αστυνομικός είχε πυροβολήσει, όχι ωστόσο θανάσιμα, έναν άνδρα ο οποίος φορούσε μόνο το εσώρουχό του και έτρεχε ναξεφύγει από ένα σπίτι στο οποίο κρατείτο παρά τη θέλησή του από ενόπλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα