ΗΠΑ: Διαταγή έρευνας για νατοϊκή επίθεση

Την άμεση διενέργεια ερευνών από το ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τη φονική επίθεση ελικοπτέρων της Συμμαχίας σε φυλάκιο του πακιστανικού στρατού τα ξημερώματα του Σαββάτου, ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι υπουργοί Αμυνας Λίον Πανέτα και Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στην ανακοίνωση η αμερικανική πλευρά εκφράζει τα «βαθιά της συλλυπητήρια» για το συμβάν, ενώ αναφέρεται πως η κ.Κλίντον, ο στρατηγός Τζον
Αλεν -επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (Isaf) και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ -αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ- κάλεσαν τους Πακιστανούς ομολόγους του για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και οι στρατιωτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν τη σημασία της αμερικανο-πακιστανικής συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Σάββατο, σε μια πρώτη αντίδραση για το αιματηρό χτύπημα των νατοϊκών ελικοπτέρων, το Πακιστάν ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, ειδικά στους τομείς της διπλωματίας, των υπηρεσιών πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Εκπρόσωπος της Isaf παραδέχθηκε πως «είναι πολύ πιθανόν» η αεροπορική υποστήριξη που ζήτησαν αφγανικές και νατοϊκές δυνάμεις στην επαρχία Κουνάρ, να ευθύνεται για τις απώλειες Πακιστανών στρατιωτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα