Χρήση δακρυγόνων σε νέες διαδηλώσεις

Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει διαδηλωτές στο Φέργκιουσον του Μισούρι ύστερα από ταραχές ημερών που ξέσπασαν όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε αφροαμερικανό έφηβο. Η αστυνομία ανέλαβε δράση ύστερα από ώρες διαδηλώσεων στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν σε τεταμένο κλίμα αλλά ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πρόσθεσαν

ότι ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών συνετρίβη στο έδαφος και ανεφλέγη.

Ο κυβερνήτης του Μισούρι ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον τη Δευτέρα καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων που προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες και εγείρουν ερωτήματα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 18χρονου Mάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη το Σάββατο και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 η ώρα, δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των αρχών του Μισούρι.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών και να κρατούν απόσταση από αυτούς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είπε στον κυβερνήτη πως η χρήση της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση, να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Φέργκιουσον την Τετάρτη, δήλωσε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, το Getty Images το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο επιβεβαίωσε τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στο προάστιο Φέργκιουσον στο Σεντ Λιούις του Μισούρι. Το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει άμεση εταιρική σχέση με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν διευκρινίζει τους λόγους για τη σύλληψή του απεσταλμένου του στο Φέργκιουσον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα