ΗΠΑ: «Αβέβαιη» η ψηφοφορία

Αβέβαιο έως τώρα σύμφωνα με τους New York Times, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι εάν γινόταν σήμερα ψηφοφορία,
η εισήγηση του Ομπάμα θα απορριπτόταν, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Τζον Κερι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο "θα πράξει το σωστό". Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση του νευροτοξικου αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου εναντίον αμαχου πληθυσμού, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του 'Ασαντ.

Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή διαμήνυσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την διεθνή κοινότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρουστεί η βία την οποία ασκεί η κυβέρνηση της Συρίας.

«Από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων», τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του ελληνικου ΥΠΕΞ.

Το ΥΠΕΞ επίσης αναφέρει ότι "το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο είναι κατώτερη των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών.


Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να μην ανακοινώνει τις ενέργειές της. Ωστόσο αυτή η αντιδημοκρατική στάση είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση και της εξωτερικής πολιτικής: εν κρυπτώ, μακριά από τη βάσανο της δημόσιας κριτικής, μακριά από τη Βουλή. Αντί για εν κρυπτώ διαβουλεύσεις περί πολεμικής εμπλοκής, η Ελλάδα χρειάζεται μια ενεργητική πολιτική ειρήνης, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα