Ημέρα του Παιδιού, Ημέρα της UNICEF

Σαν σήμερα, πριν από 68 χρόνια, στις 11 Δεκεμβρίου του 1946, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η UNICEF για να προσφέρει τροφή, ρούχα, περίθαλψη στα παιδιά της Ευρώπης που ήταν αντιμέτωπα με την πείνα και τις ασθένειες.

Η UNICEF παρείχε απευθείας βοήθεια και στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ελλάδα για 22 χρόνια, από το 1947 έως το

1969 με προγράμματα εκπαίδευσης μαιών και νοσοκόμων, παστερίωσης του γάλακτος, υποστήριξη νοσοκομείων, συσσίτια και άλλα.

Το 1953 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επέκτεινε την αποστολή της οργάνωσης για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το 1954 ο Danny Kaye, γίνεται ο πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF και το 1965 η οργάνωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF με σκοπό να στηρίξει πλέον και η Ελλάδα το έργο της οργάνωσης, ένα έργο που φέρνει σε πέρας με επιτυχία επί 37 χρόνια με τη στήριξη των χιλιάδων δωρητών και εθελοντών της. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή αποτελεί επίσης έναν σταθερό συνήγορο των δικαιωμάτων των παιδιών της Ελλάδας.

Το 1979 ορίζεται ως Διεθνές Έτος για το Παιδί καλλιεργώντας την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν διεθνώς. Για πρώτη φορά κατατέθηκε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ένα προσχέδιο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Το 1989 υιοθετείται η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα περισσότερα κράτη (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2/12/92). Ο Αντώνης Σαμαράκης, ανακηρύσσεται πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.

Σήμερα η UNICEF εργάζεται σε 190 χώρες για να βοηθήσει τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα, οπουδήποτε και να βρίσκονται.

Η UNICEF συνέβαλε, ιδιαίτερα τα τελευταία 25 χρόνια, σε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής των παιδιών.

Μόνο την προηγούμενη χρονιά η UNICEF, μεταξύ άλλων, παρείχε: 34.000 τόνους ειδικές θεραπευτικές τροφές για παιδιά που υποσιτίζονται, 2,79 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 100 χώρες (καλύπτοντας τις ανάγκες σε εμβόλια του 38% των παιδιών όλου του κόσμου), 509 εκατομμύρια δόσεις βιταμίνης Α σε 50 χώρες, 213 εκατομμύρια ειδικές κουνουπιέρες για την πρόληψη της ελονοσίας, 24,3 εκατομμύρια δόσεις ειδικών φαρμάκων για την ελονοσία, 34,3 εκατομμύρια δόσεις αλάτων ενυδάτωσης για την αντιμετώπιση διαρροϊκών ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα