Ημέρα μνήμης για τη θυσία των Σουλιωτών

Εκδηλώσεις μνήμης για τη θυσία των ελεύθερων Σουλιωτών που το 1804 έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου πραγματοποιήθηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από τον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη της Άρτας, στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει τα εννιάμερα της Παναγίας το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο διπλός εορτασμός κάθε Αύγουστο αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός σε ολόκληρη την περιοχή. Πλήθος κόσμου συρρέει για να προσκυνήσει στην Παναγιά, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν.

Κατά

τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πάλι μας σμίγουν σήμερα στον ιερό αυτό τόπο οι νεκροί και οι λίγοι ηρωικοί διασωθέντες της μάχης του Σέλτσου του Απριλίου 1804. Μας έχουν φέρει εδώ ψηλά, όχι με μόνο με όρους υψομέτρου ούτε καν με όρους δόξας, αλλά με όρους αρετής. Γιατί, όπως είπε ο Κικέρων, η δόξα είναι μια απλή σκιά που ακολουθεί την αρετή. Αρετή είναι να επιλέγεις το σωστό στην κάθε στιγμή και να το πράττεις. Κι έρχονται στιγμές που η επιλογή είναι πολύ σκληρή -όπως ήταν πράγματι για τους έγκλειστους στο Σέλτσο Σουλιώτες. Μπροστά η άβυσσος. Πίσω ο αμείλικτος εχθρός. Μπροστά ο θάνατος. Πίσω μια άτιμη συνθηκολόγηση. Κι η απόφαση παίρνεται σε μια στιγμή. Παίρνεται με την καρδιά -όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει χρόνος να παρέμβει η λογική, αλλά γιατί ήρωας δε γίνεσαι με τη λογική. Με την καρδιά γίνεσαι».

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, τόνισε επίσης: «Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1.400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο, διασώθηκαν μόνο 65».

Keywords
Τυχαία Θέματα