Τουριστική βίζα για νέους στην Αυστραλία

"Στην τάξη επαναφέρει" η πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα Τζένη Μπλούμφιλντ όσους θέλησαν να δώσουν μεγαλύτερες του πραγματικού διαστάσεις στις δυνατότητες που δίνει η έναρξη συνομιλιών για τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας για διακοπές με παράλληλη εργασία από νέους πολίτες των δύο χωρών.

Με ένα άρθρο της προς τα ελληνικά ΜΜΕ, η κ. Μπλούμφιλντ απαντά, εμμέσως πλην σαφώς, στα σχετικά

δημοσιεύματα που συνέδεσαν την τουριστική βίζα με δυνατότητα «οικονομικής αυτοσυντήρησης», δηλαδή προσωρινή εργασία, και το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας, αποσαφηνίζοντας ότι τα δύο προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

«Το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία αποτελεί ένα σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής που στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στους νέους της Αυστραλίας και τους νέους άλλων χωρών», αναφέρει η κ. Μπλούμφιλντ, επισημαίνοντας ότι «με την έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας για διακοπές με παράλληλη εργασία για νέους, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την αυστραλιανή κυβέρνηση, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών».

Την ανακοίνωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν από ένα δεκαήμερο ο υπουργός Μετανάστευσης και Υπηκοότητας της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν, εξηγώντας ότι η συμφωνία, η οποία «μπορεί να πάρει χρόνο για την υλοποίησή της», λόγω «των απαραίτητων διοικητικών ρυθμίσεων», «θα επιτρέπει σε νέους Αυστραλούς και Έλληνες πολίτες ηλικίας 18 έως 30 χρονών να απολαύσουν παρατεταμένες διακοπές στη χώρα φιλοξενίας, να παραμείνουν έως και 12 μήνες, έχοντας και τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης εργασίας και σπουδών κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου».

Η συμφωνία αυτή, όπως εξηγεί περαιτέρω η πρέσβης της Αυστραλίας, θα αφορά «500 νέους Αυστραλούς και Έλληνες ετησίως» και δεν αποτελεί μέρος του μεταναστευτικού προγράμματος της Αυστραλίας».

«Ήδη η Ελλάδα», καταλήγει η κ. Μπλούμφιλντ, «αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Αυστραλούς με πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ πάνω από 7.000 Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την Αυστραλία κάθε χρόνο.

Οι κοινές αξίες, η κοινή ιστορία και οι ισχυροί δεσμοί των δύο λαών μας αποτελούν σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες η καινούργια συμφωνία θα χτίσει νέες γέφυρες. Ο κάθε νέος που θα αποκομίζει μια θετική εμπειρία από τη διαμονή του στη μία ή στην άλλη χώρα θα γίνεται και ένας νέος πρεσβευτής, ευνοϊκά διακείμενος προς αυτήν. Αυτή είναι η προσδοκώμενη επιτυχία αυτής της συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα