Ικανοποίηση σε Ε.Ε. και Αθήνα

«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα». Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του κειμένου συμπερασμάτων για την υπόθεση της Ρωσίας, μετά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το οποίο οι 28 εισηγήθηκαν εξάμηνη παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο των κυρώσεων που επιβάλλονται εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η επικύρωσή της εναπόκειται

στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., τροποποιήθηκε.

Σημείωσε, δε, ότι όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία αφορά μόνο την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών.

Η απόφαση

Σολομώντεια απόφαση στην έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. το πρώτο στο οποίο έλαβε μέρος ο νέος Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, οι “28” εισηγούνται ομόφωνα την εξάμηνη παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο των κυρώσεων όπως απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που επιβάλλονται εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ η Κομισιόν θα προτείνει, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις 9 Φεβρουαρίου, πρόσθετα ονόματα για τη "μαύρη λίστα" και θα προχωρήσει στην προετοιμασία "νέων μέτρων".

Η επικύρωση της εισήγησης εναπόκειται στους 28 ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να αποξενώσουμε τη Ρωσία, ενώ παρατήρησε πως "μπορεί κάποιος να στηρίζει την Ευρώπη και όχι τις κυρώσεις", οι οποίες, όπως τόνισε, δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα. Η κα Μογκερίνι δήλωσε ότι ήταν “ιδιαίτερα θετική η στάση τη Ελλάδας, ώστε να φτάσουμε σε μια συναινετική, ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση”.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones η παράταση των κυρώσεων υποδηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, αν και φανερά επιφυλακτική, δεν θα διασπάσει την ενότητα της Ε.Ε. στο θέμα. “Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση” δήλωσε εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η χώρα του να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα