Ιαπωνία: Πιέσεις κατά πυρηνικής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 — κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό

του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το ‘από τα κάτω’ κίνημα εναντίον της πυρηνικήςενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροιψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.

Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους —και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας— σε άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι το σενάριο μηδέν ως το 2030 έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο» στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε ο Σατόσι Αράι, πρώην υπουργός και μέλος μιας επιτροπής που θα καθορίσει τη θέση του, αναφερόμενος στο ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακόμίγμα ενόψει των εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι (κάτι που συμβαίνει διότι επίκεινται) οι εκλογές», είπε ο Αράι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Αντίθετα από ό,τι καταγράφεταιστις έρευνες μεταξύ των πολιτών, μια έρευνα του Ρόιτερς μεταξύ μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων κατέδειξε ότι μόλις μια στις πέντε τάσσεται υπέρ της επιλογής μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες είναι υπέρ της συνέχισης της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας.

Πάντως μερικοί οικονομολόγοι διατείνονται ότι η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν θέσεις για να την εκμεταλλευτούν, όσο και για την ιαπωνική οικονομία συνολικά.

«Μια σταθερή επικέντρωση στην βελτίωση της ενεργειακής τεχνολογίας θα ήταν πολύ θετική για ορισμένους τομείς παραγωγών αλλά επίσης και πολύ θετική για τους χρήστες, που χρειάζονται κίνητρα για να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά», σχολίασε ο Ρόμπερτ Φέλτμαν, οικονομολόγος σε μια χρηματιστηριακή εταιρία στο Τόκιο.

Ο Φέλτμαν απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι μια απότομη μεταστροφή πολιτικής θα ωθούσε τις εταιρείες να μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό διότι «αυτό βασίζεται σε μια πολύ στατική άποψη για την τεχνολογία. Γιατί να σταματήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας;».

Ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι που κατέστρεψαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα και προκάλεσαν τήξη σε πυρηνικούς αντιδραστήρες οδήγησε στην εσπευσμένη ακύρωση του σχεδίου που είχε καταρτιστεί το 2010 και προέβλεπε την αύξηση του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα σ

Keywords
Τυχαία Θέματα