Η Ζωή του κ. Δεντρούλη

Το Πλανητάριο γιορτάζοντας την εαρινή ισημερία και την Παγκόσμια Ημέρα Δασών παρουσιάζει απόψε την παράσταση «Η Ζωή του κυρίου Δεντρούλη», σε ειδική εκδήλωση-πρεμιέρα.

Για την παράσταση μίλησαν στον Αθήνα 98.4 και στον Αίαντα Αρτεμάκη, ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, και η Μαρία Ζερβού, σκηνοθέτιδα της ελληνικής διασκευής της ταινίας.

Ερ. Τι σχέση έχει η νέα ταινία θόλου, «Η ζωή

του κύριου Δεντρούλη», με το πλανητάριο;

Δ.Σ.: Ξέρετε, από φέτος τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την εαρινή ισημερία, δηλαδή την ημέρα της 21ης Μαρτίου κάθε έτους, ως ημέρα για τα δάση, ημέρα για τα δέντρα. Έτσι λοιπόν, εκμεταλλευόμενοι κατά κάποιον τρόπο την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία νέα παράσταση για την «Ζωή του κυρίου Δεντρούλη». Δηλαδή για την ζωή των δασών. Είναι μία παράσταση ιδιαίτερα καλή για μικρά παιδιά. Αλλά και για μεγαλύτερους. Έχουμε δύο πρωταγωνιστές, τη Δανάη Πασχαλίτσα και το Λάμπη Πυγολαμπίδα. Δύο μικρά πειραχτήρια έντομα. Τα οποία περιγράφουν κατά κάποιον τρόπο την ζωή των δέντρων, και συγκεκριμένα την ζωή ενός δέντρου. Αρχίζουμε δηλαδή με έναν διασκεδαστικό τρόπο την περιγραφή από τις ρίζες, τις «άγκυρες» όπως ονομάζονται του δέντρου, που το κρατούν σταθερά στο χώμα και ανεβαίνουμε ψηλότερα σιγά, σιγά, στις διάφορες παραφυάδες του δέντρου, στα φύλλα κτλ. Και στην διάρκεια αυτής της περιπετειώδους περιγραφής από τους δύο πρωταγωνιστές, τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι κατανοούν πώς με την φωτοσύνθεση βοηθιούνται, τα φυτά και κυρίως τα δέντρα, να φτιάξουν γλυκόζη, δηλαδή την τροφή τους και όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για όλους εμάς. Γιατί, όπως ξέρουμε, η ζωή πάνω στην γη βασίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην ύπαρξη των φυτών και κυρίως των δέντρων. Γιατί τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και αποδίδουν το οξυγόνο που είναι χαρακτηριστικό της ζωής μας.

Ερ. Πότε ξεκινάνε οι παραστάσεις;

Δ.Σ.: Για την ημέρα της 21ης Μαρτίου, της Πέμπτης, που γίνεται και η πρεμιέρα, έχουμε δύο παραστάσεις δωρεάν. Απαραίτητα είναι φυσικά τα δελτία εισόδου, στις επτάμισι και στις οκτώμισι το βράδυ. Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του πλανητάριου από τις εξήμισι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Και φυσικά, όσοι δεν προφτάσουν αυτήν την πρεμιέρα, μπορούν κάθε Σαββατοκύριακο να παρακολουθήσουν την παράσταση τα απογεύματα.

Ερ. Τι μπορείτε να μας πείτε για τους συντελεστές της παραγωγής;

Δ.Σ.: Η όλη η παραγωγή είναι δημιούργημα μίας συνεργασίας που έχουμε με μία γερμανική εταιρεία, αλλά την ελληνική διασκευή έχει αναλάβει από την πλευρά της σκηνοθεσίας η κυρία Μαρία Ζερβού, ενώ τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες οι ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σία Κοσκινά, Μίνα Αδαμάκη, Χρήστος Θάνος και Μάνος Καρατζογιάννης. Την επιστημονική επιμέλεια του κειμένου έχει κάνει η Κατερίνα Τσικαλάκη. Και την διασκευή του σεναρίου βέβαια, που ήταν και το πιο συγκλονιστικό θα έλεγε κάποιος, γιατί πραγματικά έχουμε κάνει διάφορες παρεμβάσεις, είναι της κυρίας Εύης Γαρδίκη και του κυρίου Νίκου Φωμαΐδη.

Η Μαρία Ζερβού, τελείωσε την σχολή Θεοδοσιάδη το 1997. Έχει δουλέψει στο θέατρο και στην τηλεόραση αλλά κυρίως στην μεταγλώττιση, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, και ως ηθοποιός και ως μεταφράστρια και ως σκηνοθέτης.

Ερ. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας στην ταινία «Η ζωή του κυρίου Δεντρούλη»;

Μ.Ζ.: Έχω συνεργαστεί σε άλλες δύο δουλειές με το πλανητάριο ως σκηνοθέτης, οπότε γνωριζόμασταν και έτσι μου ανέθεσαν και αυτήν την δουλειά. Η μία ήταν το «Space Junk» (Διαστημικά Σκουπίδια), Η άλλη ήταν «Τα παραμύθια του Ουρανού 2», και είχα την τύχη να σκηνοθετήσω τον κύριο Πιατά στον «Μικρό Πρίγκηπα 2» που και αυτή ήταν εξαιρετική δουλειά.

Ερ. Πως γίνεται η σκηνοθεσία σε μια ταινία θόλου; Έχει κάτι το διαφορετικό από μία «κανονική» ταινία μεταγλώττισης;

Μ.Ζ.: Όχι. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Ερ. Ο ρόλος σας, ποιος είναι;

Μ.Ζ.: Εγώ είμαι στο στούντιο και καθοδηγώ ουσιαστικά τους ηθοποιούς. Και στο υποκριτικό μέρος και στο τεχνικό. Δηλαδή να συμπίπτει το στόμα (σ.σ. η φωνή) με την εικόνα. Και βέβαια η καθοδήγηση για το ρόλο.

Ερ. Μπορείτε να μας πείτε μια στιγμή που σας έμεινε κατά την διάρκεια της παραγωγής; Κάποια αστεία στιγμή, για παράδειγμα.

Μ.Ζ.: Συγκεκριμένα, δεν θυμάμαι γιατί ήταν όλοι τους πολύ συνεπείς και ευέλικτοι οι ηθοποιοί, εξαιρετικοί και ταλαντούχοι. Τα πιο αστεία συνήθως είναι τα «σαρδάμ» που γίνονται εκείνη την ώρα. Έχεις την αγωνία να συμπέσεις με την εικόνα, αλλά δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Πάντως περνάμε πάντα πολύ ευχάριστα στις εγγραφές.

Ερ. Λίγα λόγια για την παράσταση;

Μ.Ζ.: Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση των παιδιών και των μεγάλων. Μας κάνει να καταλάβουμε την αναγκαιότητα των δέντρων για όλο το οικοσύστημα. Και η συγκεκριμένη ταινία είναι εντυπωσιακή καταρχήν ως ταινία θόλου. Τα γραφικά είναι υπέροχα. Το κείμενο είναι κατανοητό, περνάει το μήνυμα στα παιδιά πολύ γλαφυρά και με χιούμορ. Είναι και τρυφερό. Είναι μια πολύ γλυκιά ταινία.

Ερ. Σε τι ηλικίες απευθύνεται; Δηλαδή από παιδιά δημοτικού και άνω;

Μ.Ζ.: Ναι, από εννέα ετών και άνω. Αλλά νομίζω ότι και μικρότερες ηλικίες μπορούν να το δουν. Γιατί σας λέω είναι εντυπωσιακά τα χρώματα, είναι πολύ έξυπνοι και ευχάριστοι οι διάλογοι. Είναι κατανοητό το μήνυμα που περνάει από όλους. Και θα περάσουν πολύ καλά και οι γονείς που θα φέρουν τα παιδιά τους. Εξάλλου είναι γενικότερα πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό να δεις μια ταινία στον θόλο του Πλανητάριου.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

«Η Ζωή του κυρίου Δεντρούλη» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 με τιμή εισιτηρίου 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Πρόκειται για μια ψηφιακή παράσταση με εντυπωσιακά γραφικά που μετατρέπουν τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου άλλοτε σε λιβάδι κι άλλοτε σε κορμό δένδρου και κάνουν την πρώτη μας εκπαιδευτική γνωριμία με τη ζωή των δέντρων μια ευχάριστη ψυχαγωγική εμπειρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζωή, Δεντρούλη,zoi, dentrouli