Η αρχαία Ελλάδα «μαγεύει» τους Βούλγαρους

"Ευχαριστώ από την καρδιά μου την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια και το Μουσείο Μπενάκη για την ευκαιρία να θυμίσουμε τις πολιτιστικές αξίες της αρχαίας Ελλάδας. Αλλά και να 'ακουμπήσουμε' στα αθάνατα ιδανικά της που τα χρειαζόμαστε τόσο πολύ σήμερα, που ο καθένας μας αναζητεί το δικό του 'νήμα της Αριάδνης' σε έναν κόσμο, όλο και πιο αποπροσανατολισμένο και χαώδη. Και πιο αδύναμο".

Ταπαραπάνω ανέφερε ο πρύτανης της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της

Βουλγαρίας, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια, στη Σόφια, της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Χορός και Αρχαιότητες", που είναι αφιερωμένη σε μία από διασημότερες Ελληνίδες φωτογράφους των δεκαετιών 1920-1930, στη Νέλλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly's από την αγγλική υπογραφή της.

Εξήντα πλάνα των μαρμάρων του Παρθενώνα, την επιβλητική κλασικότητα των οποίων ο φακός της Nelly's απαθανάτισε με τρόπο, στο οποίο ταιριάζει καλύτερα μάλλον ένας μακροσκελής αλλά ακριβής όρος, ανορθολογικότητα, δεσπόζουν στην έκθεση. Είναι, ίσως, αυτή ακριβώς η ανορθόδοξη αντιμετώπιση των θεμάτων,το ιδιόμορφο χάρισμα της φωτογράφου, οι αμίμητες λήψεις της οποίας "μαγεύουν" τον θεατή.

"Η Nelly's συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στις σπουδαιότερες Ελληνίδες φωτογράφους του 20ου αιώνα, ενώ το έργο της στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου,αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές" επισημαίνει η ΓεωργίαΙμσαρίδου, εμπειρογνώμονας του Μουσείου Μπενάκη(στο οποίο η καλλιτέχνιςδώρισε το φωτογραφικό αρχείο της), χαρακτηρίζοντας το έργο της διάσημηςφωτογράφου "πολύτιμο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού που θα προκαλέσειτον θαυμασμό του κοινού για άλλη μια φορά».

"Ηκλασική παιδεία και η λατρεία της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό συντελούν, ώστε η φωτογραφική της εργασία στην Ακρόπολη να γίνουν 'σήμα κατατεθέν' για τη Nelly's (τολμηρές γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες στοΙερό Βράχο το 1929)" επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Θρασύβουλος Σταματόπουλος.

Αφούευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (ΕΕΣΒ) Σταμάτη Θεοδωρόπουλο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΣΒ για τηγενναιόδωρη υποστήριξη, χάριν στην οποία στάθηκε δυνατή η διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης, ο Έλληνας πρέσβης υπενθύμισε, στην ομιλία του,ότι η διάσημη Ελληνίδα φωτογράφος "μυήθηκε" στην τέχνη της στη Δρέσδη, στην εποχή του νεορομαντισμού και του αναδυόμενου μοντερνισμού, από τουςμεγάλους Γερμανούς μετρ της ευρωπαϊκής φωτογραφίας Hugo Erfurt και Franz Fiedler.

"Οι λήψεις των αρχαίων μνημείων της Ακρόπολης θεωρούνται πρωτοποριακές, τόσο για το νεαρό της ηλικίας της, όσο και για τον τρόπο που επέλεγε να συγκροτεί τοκάδρο της" σημειώνει η ειδικός Γεωργία Ιμσαρίδου, αναφερόμενη στην "ανορθόδοξη" πρωτοβουλία της Nelly's να "παντρέψει" τα δύο αγαπημένα της θέματα - το πορτραίτο και την κλασική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, προσκαλώντας στην Αθήνα τη χορεύτρια Mona Paiva για μια σειρά φωτογραφίες στον Ιερό Βράχο.

Στη συνέχεια, ο φακός της Nelly's απαθανατίζει και τη χορεύτρια Νικόλσκα, συνδυάζοντας με πρωτόγνωρο για την εποχή τρόπο, σε εντυπωσιακές εικόνες,την αυστηρή και κάπως ψυχρή κλασική ομορφιά των μαρμάρινων γλυπτών με τη νεανική χάρη και τη ένθερμη ζωντάνια της Ουγγαρέζας καλλιτέχνιδος.

Στιςφωτογραφίες της έκθεσης είναι αποτυπωμένη η ομορφιά σε όλες της τις εκφάνσεις: στην τέχνη, στην ίδια τη ζωή. Εκείνη η ομορφιά που - ως γνωστόν - δεν μπορεί παρά να σώσει τον ταλαίπωρο κόσμο μας, όσο και "δύσκολος, αποπροσανατολισμένος και χαώδης" κι αν είναι, κατά τα λόγια του πρύτανη της Ακαδημίας των Καλών Τεχνών της Βουλγαρίας Σβετοσλάφ Κόκκαλοφ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα