Η θάλασσα, ο καθρέφτης σου

Εγκαινιάζεται απόψε στις 8, στην Γκαλερί Genesis η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σαλταφέρου, με τίτλο «Η Θάλασσα είναι ο καθρέπτης σου», που παραπέμπουν σε επιρροές από τον Μποντλέρ.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 23 Νοεμβρίου, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα δουλειάς των τελευταίων τριών χρόνων. «Αποτέλεσμα παρατήρησης και αγκυροβολημένων πληροφοριών που ανασύρθηκαν από ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο που χωρίς υπερβολή φτάνει στην παιδική μου ηλικία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η θάλασσα, και όταν ακόμη

δεν ήταν ορατή ήταν παρούσα! Μεγάλωσα με το μάτι στραμμένο στο γυαλό, για να καταλάβω τι καιρό κάνει, τι αέρας φυσά σε καθημερινή βάση κι άλλες φορές για να μπορέσω να χωρέσω το μεγαλείο του αέναου πελάγου που άλλοτε σκαρφάλωνε στο απέναντι βουνό, απειλητικό και αδάμαστο κι άλλοτε το χάιδευε, αφήνοντάς το να καθρεφτίζεται μέσα του, χρωματίζοντας το, με τις εποχές και τις ώρες της μέρας και της νύχτας», αναφέρει στο σημείωμά του.

Και συνεχίζει: «Αυτή η συλλογή ήρθε να συμπληρωθεί τα χρόνια της Ελβετίας (1999-2006) με τα νερά της Άαρε, του ποταμού της Βέρνης, όπου συχνά περπατώντας δίπλα στα ορμητικά ή ήρεμα νερά, άδειαζα ή ξεκούραζα τα μάτια και το μυαλό μου με νέες πληροφορίες, υλικό και χρώματα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τo 2006, αναζητώ νέα θεματολογία, ψάχνω σκουριές και άλλα τοπία, αστικά ή βιομηχανικά. Αυτά τα βρίσκω σε μια ακτίνα που ξεκινά από τον Πειραιά και καταλήγει στο Πέραμα. Νέες παρατηρήσεις και οσμώσεις μπερδεύονται με τις παλιές.
Οι επιβλητικοί, στιβαροί καραβίσιοι όγκοι και οι μπίγες, χάνουν την υπόστασή τους ειδωμένοι μέσα στα αλμυρά νερά. Μετατρέπονται σε αντανακλάσεις, έρμαια νερών σκοτεινών, αέναα κινούμενων που αλλάζουν συνεχώς μέσα σ ένα παιχνίδι βασανιστικό στον παρατηρητή. Προκαλούν διαφορετικές θεάσεις, επιφανειακές και εξωτερικές ή βαθύτερες και εσωτερικές.
Τα έργα που δημιουργήθηκαν, αντικατοπτρίζουν όχι μόνο στιγμές και παρατηρήσεις, αλλά και ψυχικές καταστάσεις, που καλείται ο καθένας μας να αναγνώσει ή να αναγνωρίσει στην υδάτινη επιφάνεια και κάτω από αυτή. Εμπεριέχουν χρωματικές αναμνήσεις που μεμονωμένα προεκτείνονται στο χώρο και στο συναίσθημα».

Την έκθεση προλογίζουν με κείμενά τους, η Katharina Bütikofer, Καλλιτέχνης, Επιμελήτρια και Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης στη Βέρνη και η Ίρις Κρητικού, Επιμελήτρια και Ιστορικός Τέχνης.

«Από το 2011 έως σήμερα έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη σειρά έργων μέσα στην οποία ο Σαλταφέρος έχει αισθητοποιήσει σε ποιητικές εικόνες τις αγκυροβολημένες παρατηρήσεις, αισθήματα, αναμνήσεις και φαντασίες του. Με τους πίνακές του οδηγεί το θεατή να παρατηρήσει από πολύ κοντά την επιφάνεια του νερού. Δίνεται η εντύπωση πως κάποιος καθισμένος σε σκάφος πλησιάζει μυστηριακές ακτές. Είναι περισσότερο μία εντύπωση άφιξης παρά αναχώρησης. Ο ορίζοντας βρίσκεται πίσω από τον θεατή, αισθητός, αλλά όχι άμεσα ορατός. Ο Σαλταφέρος εσκεμμένα εξαιρεί τη νοσταλγική γραμμή του ορίζοντα, ταυτόχρονα αυτή η παράλειψη ενδυναμώνει την παρουσία της στη φαντασία.
Ολόκληρη η σειρά "La mer est ton miroir" κυριαρχείται από έντονους βασικούς τόνους του κόκκινου, του μαύρου και του μπλε, πράγμα το οποίο δημιουργεί μια ενότητα μεταξύ των έργων. Τα σκοτεινά σημεία του νερού οδηγούν από την αμυδρά φωτισμένη επιφάνεια στα γεμάτα μυστήριο σκοτεινά βάθη της θάλασσας. Οι θερμοί κόκκινοι τόνοι γίνονται φλεγόμενες ακτές. Αυτό που σε πρώτη ανάγνωση αποτελεί υδάτινη εικόνα δημιουργεί συνειρμούς που συνδέονται με τα τέσσερα στοιχεία, νερό, αέρα, φωτιά και γη. Αυτά μπορούν να γίνουν αντιληπτά και να βιωθούν συναισθητικά. Η αντίληψη της οσμής, της γεύσης και του ήχου του νερού ενισχύει και μεταβάλλει την οπτική εντύπωση». Ίρις Κρητικού, Επιμελήτρια και Ιστορικός Τέχνης

Η (αν)ήσυχη σάρκα του νερού
Τα ήσυχα νερά κυλούν βαθειά
«Στην ατομική του έκθεση που επιλέγει ως αφετηρία της έναν στίχο από τα Άνθη του Κακού του Baudelaire (La mer est ton mirroir/ Η Θάλασσα είναι ο καθρέφτης σου) και χτίζεται γύρω από έγκλειστους, σκοτεινούς σαν κατράμι όγκους νερού και τις μυριάδες ψιθυριστικές αντανακλάσεις τους στη βιομηχανική ζώνη του Περάματος, ο Γιώργος Σαλταφέρος μετακινείται αθόρυβα από το νυχτερινό αστικό τοπίο της Αθήνας σε έναν γυμνό από προσωπικές μνήμες τόπο, επιλέγοντας τη συγκίνηση της ζωγραφικής, προχωρώντας σε μια νέα εξαντλητική καταβύθιση με διαφορετική θεματολογία αλλά με οικεία στην πυκνή συνθετική του δεξιότητα και ζωγραφική μανιέρα συστατικά. Τα στάσιμα νερά και οι αντανακλάσεις τους στις δεξαμενές και τις παρυφές των σιωπηλών κτηρίων δουλεύονται με τρόπο εξαντλητικό, γίνονται ο τρόπος και ο σκοπός των πλαστικών αλλά και των εννοιολογικών αναζητήσεων του ζωγράφου». Katharina Bütikofer, Καλλιτέχνης, Επιμελήτρια και Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης στη Βέρνη της Ελβετίας.

Ο Γιώργος Σαλταφέρος γεννήθηκε στην Άνδρο το 1966.
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Διδακτική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Χαρακτική, Έρευνα στο Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βέρνης στην Ελβετία. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική της Τέχνης και Μουσειοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.
Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ελβετία και Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Σαλταφέρος είχε μιλήσει το καλοκαίρι στον Αθήνα 9.84 και στη Ζέτα Καρφίδου.


Keywords
Τυχαία Θέματα