Η Στέγη στηρίζει τον σύγχρονο ελληνικό χορό

Πέντεταλαντούχοι χορογράφοι παρουσιάζουνγια πρώτη φορά δουλειά τους στη ΣτέγηΓραμμάτων και Τεχνών,στο πλαίσιο του 1oυ Φεστιβάλ ΝέωνΧορογράφων. Νέοι και πολλά υποσχόμενοιέχουν δώσει ήδη ενδιαφέροντα δείγματατου δημιουργικού τους ταλέντου, μέσααπό συνεργασίες με καθιερωμένουςκαλλιτέχνες και σημαντικά θέατρα τηςδιεθνούς σκηνής. Με εξαίρεση τον ΑυστραλόPaul Blackman, ο οποίος τα τελευταία χρόνιαδουλεύει και στην Ελλάδα μαζί με τηΧριστίνα Γουζέλη, η Λενιώ Κακλέα, ηΕλπίδα Ορφανίδου και η

ΠαναγιώταΚαλλιμάνη αποτελούν μέλη της «διασποράς»του ελληνικού χορού, καθώς αυτή τηνπερίοδο ζουν και δημιουργούν εκτόςσυνόρων.

ΗΚάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντριατου φεστιβάλ και καλλιτεχνική διευθύντριαΘεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτωνκαι Τεχνών μίλησε στην ΕλευθερίαΠάντζιου.


Ερ.:Ποιος είναι ο σκοπός του 1oυ ΦεστιβάλΝέων Χορογράφων;

Κ.Α.:ΗΣτέγη στηρίζει τον σύγχρονο ελληνικόχορό από τον πρώτο χρόνο λειτουργίαςτης. Θελήσαμε να συγκεντρώσουμε κάπωςτις προσπάθειές μας και να παρουσιάσουμετις δουλειές νέων χορογράφων σε τέσσεριςημέρες. Δύο από τις δουλειές αυτέςαποτελούν παραγωγές της Στέγης. Θακάνουν πρεμιέρα στη Στέγη και δύοπαραστάσεις σε συμπαραγωγή με θέατρατου εξωτερικού. Νομίζουμε ότι είναισημαντικό να δείξουμε τις νέες τάσεις,να παρουσιάσουμε νέες φόρμες, να δούμεπού βρίσκεται ο σύγχρονος χορός σήμερακαι να διευρύνουμε λίγο και την αντίληψήμας για το τί σημαίνει σύγχρονος χορός.


Ερ.:Τι θα περιλαμβάνουν οι παραστάσεις τουπρώτου Σαββατοκύριακου (1 και 2 Φεβρουαρίου);


Κ.Α.:Θα ξεκινήσουμε με την Ελπίδα Ορφανίδου,χρόνια ερμηνεύτρια της Μεγκ Στιούαρτ.Εκεί την έδρα της στο Βερολίνο τατελευταία χρόνια και μας προτείνει μίαπολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, μία συνεργασίαμε τον Χουάν Περνό. Ο Χουάν Περνόπροέρχεται από το χώρο της φιλοσοφίαςκι η Ελπίδα πάντα διακρίνεται για τιςαπροσδόκητες συνεργασίες με ανθρώπουςδιαφορετικών χώρων και τομέων. Θαπαρουσιάσουν μία δουλειά εμπνευσμένηαπό την ταινία του Carl Theodore Dreyer "Το Πάθοςτης Ζαν Ντ Αρκ". Θα επιχειρήσουν ναμιλήσουν για θέματα μυστικισμού, πάθους,πίστης όπως αυτά μας αφορούν σήμερα, μεαφορμή την κλασική αυτή αριστουργηματικήταινία του Carl Theodore Dreyer.

Τηνίδια μέρα, θα έχουμε και τη νέα παραγωγήτης Στέγης, του Paul Blackman και της ΧριστίναςΓουζέλη. Γνωρίζουμε και τους δύο απότις δουλειές τους με μεγάλες ομάδες τουεξωτερικού. Είναι εξαιρετικοί χορευτές,καθιερωμένοι ήδη στο εξωτερικό και θαχορέψουν στη σκηνή μαζί με άλλους τρειςεξαιρετικούς χορευτές, σε μια ιδιαίτερηπαράσταση για τους "φαύλους κύκλους",που "ταλαιπωρούν" την καθημερινότητάμας.


Ερ.:Τι ετοιμάζετε για το δεύτερο Σαββατοκύριακοτου φεστιβάλ (6 και 7 Φεβρουαρίου);


Κ.Α.:Θα ξεκινήσουμε με τη Λενιώ Κακλέα.Έχει δείξει δουλειά της και στο ΦεστιβάλΑθηνών. Εδώ θα παρουσιάσει ένα σόλο πουέχει χορογραφηθεί σε συνεργασία με τηνLucinda Childs, την κορυφαία Αμερικανίδαχορογράφο.

Τηνίδια μέρα θα παρουσιαστεί η νέα δουλειάτης Παναγιώτας Καλλιμάνη. Η Παναγιώταέχει έδρα της το Παρίσι. Είναι εξαιρετικήχορεύτρια. Θα παρουσιάσει μία δική τηςχορογραφία, ενώ συνεργάζεται επί σκηνήςμε άλλους δύο χορευτές και έναν ηθοποιό.Ο τίτλος της παράστασης έχει ιδιαίτεροενδιαφέρον, λέγεται "Contreplongées". Πρόκειταιγια μία ιδιαίτερη γωνία φωτογραφικήςλήψης, όταν κάποιος βλέπει από κάτωπρος τα πάνω. Θέλει να παρουσιάσει τοτί συμβαίνει σήμερα σε μια κοινωνία πουβρίσκεται σε πλήρη κρίση, μέσα από τηματιά των αστέγων. Έχει δώσει, δηλαδή,φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης σεάστεγους κι από το υλικό που συγκέντρωσεέχει προκύψει αυτή η πολύ ενδιαφέρουσακι ιδιαίτερα ευαίσθητη δουλειά.

Keywords
Τυχαία Θέματα