«Η Πρόκληση της Μετανάστευσης»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Η Πρόκληση της Μετανάστευσης» διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 09.30, τo Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάσης.

Οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνοντας ραγδαίες εξελίξεις -οικονομική κρίση, αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα,

έξαρση της ανεργίας, φτώχια, επιδημίες- καλούνται να αναπτύξουν μια νέα στάση απέναντι στις ευθύνες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε μια μεταβατική και ταραχώδη ιστορική συγκυρία, προκύπτει η ανάγκη επανεξέτασης του μεταναστευτικού ζητήματος. Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, και ανθρώπων της τέχνης, ώστε να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος και ουσιαστικός προβληματισμός για τη μετανάστευση ως πρόκληση στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως με έντονη παρουσία και στη χώρα μας.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο εντάσσεται στην ευρύτερη προβληματική της πλατωνικής φιλοσοφίας για την ευθύνη της πολιτείας και εστιάζει στις ευθύνες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.
Η συζήτηση θα αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες: πολιτικές επιστήμες, εκπαίδευση, αστικό τοπίο και τέχνη.

Οι Διάλογοι των Αθηνών

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο αποτελεί συνέχεια των Διαλόγων των Αθηνών, που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Νοέμβριο του 2010, σε συνεργασία με το Institut de France, την Academia dei Lincei, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και την Ακαδημία Αθηνών και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Η έναρξη των Διαλόγων των Αθηνών απετέλεσε ένα εξόχως σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός με διεθνή απήχηση και εμβέλεια, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτομα.

Οι Διάλογοι συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού, Athens Dialogues e-journal, το οποίο επιμελείται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου (Center of Hellenic Studies) του Harvard με επικεφαλής τον καθηγητή Gregory Nagy. Η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά για τους Διαλόγους φιλοξενεί τα κείμενα των ανακοινώσεων, τις παρουσιάσεις τους αλλά και τον ανοιχτό διάλογο επιστημόνων και κοινού σε μία εφαρμογή που σηματοδοτεί τη νέα εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με συνδέσεις περιεχομένου και προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις.

Στη νέα φάση των Διαλόγων των Αθηνών που άρχισε το 2011 με την Ημερίδα που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης δίνεται έμφαση σε προβλήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο κα

Keywords
Τυχαία Θέματα