FT:H κρίση προκαλεί κατάθλιψη

Στις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία και ισορροπία των Ελλήνων αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί τις δηλώσεις Ελληνίδας ψυχολόγου, η οποία καθημερινά δέχεται ασθενείς που υποφέρουν από άγχος, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες που πηγάζουν από την κρίση και κυρίως από την ανεργία. «Έχουμε πολλά περιστατικά κρίσης πανικού. Για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, είναι κάτι σαν μια μετατραυματική διαταραχή άγχους.

Έζησαν τον πόλεμο και την φτώχεια. Για αυτούς πλέον είναι θέμα αξιοπρέπειας, δεν θέλουν να ταπεινωθούν ξανά» επισημαίνει στους F.T. η Λίζα Καλμπάρι.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως το κόστος της κρίσης στην πνευματική υγεία των Ελλήνων τείνει να σκιαστεί από πιο επείγοντα ζητήματα, όπως είναι η πείνα και η φτώχεια. Ωστόσο, αναφέρεται πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τον ψυχολογικό πόνο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία άλλοτε «μεταφράζεται» με αυξημένες διαγνώσεις κατάθλιψης και άλλοτε ακόμα και με αυτοκτονίες. «Όλα τα είδη ψυχολογικών διαταραχών έχουν αυξηθεί, άγχος, κατάθλιψη, κακοποιήσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά» αναφέρει από την πλευρά της η Αργυρώ Βούλγαρη, κλινική ψυχολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, η οποία επισημαίνει ότι ακόμα και άνθρωποι που έχουν λεφτά, υποφέρουν από κατάθλιψη.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα και στα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βάσει των οποίων από το 2009 έως το 2011 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 37%.

Πηγή: bankingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα