Η Ντ. Μπακογιάννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στις 15/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης:

Δημοσιογράφος: Έχουμε μόνο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το σκεπτικό γι' αυτή την κίνηση ήταν να τελειώσουν τα σενάρια των εκλογών και
να εμπεδωθεί το κλίμα της πολιτικής σταθερότητας και βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό κλίμα, σε μία χρονική περίοδο που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι κοντά στο αφήγημα για την επομένη του μνημονίου...

Ντ. Μπακογιάννη: «Έτσι είναι. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι βλαπτικό, όχι μόνο για την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας και για ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο την υπηρετεί, αλλά και για τους ίδιους τους θεσμούς. Είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιου είδους ακραία πόλωση αυτή τη στιγμή. Ο ελληνικός λαός να έχει τα προβλήματα που έχει και να παρακολουθεί το πολιτικό του προσωπικό να αλληλοϋβρίζεται στις τηλεοράσεις. Εμένα μπορείτε να με πείτε γνωστή για το ότι πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ να το κατανοήσω αυτό. Μου είναι αδιανόητο. Θα έπρεπε κάποια στιγμή και εμείς οι πολιτικοί να καταλάβουμε ότι πάνω από τα οποιαδήποτε δικά μας συμφέροντα είναι, επιτέλους, τα συμφέροντα του λαού».

* "Δεν βοηθάνε δηλώσεις όπως αυτές για τα ΑΤΜ" (σ.σ. της Σ. Βούλτεψη):

Δημοσιογράφος: Δημιουργείται νομίζω απολύτως εύλογα το ερώτημα ότι από τη μία πλευρά έχουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στη ρητορική του έχει μία συγκεκριμένη οξύτητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ορισμένα στελέχη του, έχει έναν προσδιορισμένο στόχο. Από την άλλη όμως, διαπιστώνουμε -το τελευταίο διάστημα-, μία ρητορική από κυβερνητικής πλευράς που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της στρατηγικής της, ότι θα πρέπει να παραμείνει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Δηλαδή, άκουγα χθες την κυβερνητική εκπρόσωπο, την κ. Βούλτεψη, σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη, να λέει ότι εάν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και γίνει κυβέρνηση, θα κλείσουν τα ΑΤΜ. Αναρωτιέμαι, όλο αυτό, ως πολιτική επικοινωνία και πολιτική πρακτική, δεν ακυρώνει τη στρατηγική περί σταθερότητας; Δεν δίνει την αίσθηση και προς τα έξω ότι εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά και ασταθή;

Ντ. Μπακογιάννη: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε άνετα ότι δεν βοηθάει. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εξαιρετικά προσβλητικό να λες ότι οποιοσδήποτε βουλευτής ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αργυρώνητος. Αντιλαμβάνομαι και την οργή που αυτό προκαλεί και το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουμε σε μία συζήτηση, η οποία είναι ό,τι πιο απεχθές υπάρχει στην πολιτική. Αλλά, πιστεύω ότι εμείς, που έχουμε και την κεντρική ευθύνη διαχείρισης των πραγμάτων και που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση -γιατί θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η έξοδός μας, δεν είναι κάτι εύκολο-, απλούστατα έπρεπε να τους αντιμετωπίσουμε παγερά αδιάφορα. Διότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι η ήρεμη δύναμη. Δεν μπορεί να αλληλοανταγωνιζόμαστε για το ποιος μιλάει πιο άσχημα στον άλλον. Δεν γίνονται αυτά. Εγώ νιώθω πολύ άσχημα με όλο αυτό».

* Για την αντίδραση των αγορών σε σχέση με την έξοδό μας από το ΔΝΤ και πού αποδίδεται αυτή, αλλά και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την έξοδο από το ΔΝΤ:

«Οι αγορές αντιδρούν όντως πολύ νευρικά και αντιδρούν έτσι νομίζω για τρεις λόγους. Καταρχήν, σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η πολιτική αστάθεια. Δηλαδή, οι δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει εκατέρωθεν, κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η οποία λέει ότι δεν αναγνωρίζω το ένα, θα καταργήσω το άλλο, θα καταργήσω τους 150 εφαρμοστικούς νόμους, που ήταν όρος για να δοθούν τα χρήματα αυτά και να γίνουν αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις. Δημιουργούν μία αίσθηση ανασφάλειας πάρα πολύ μεγάλη. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης, δηλαδή, το πώς θα βγούμε. Γιατί εντάξει, βγαίνουμε. Το ερώτημα είναι πώς βγαίνουμε; Πρέπει λοιπόν να βγούμε, δίνοντας και στους πιστωτές, την αίσθηση ότι βγαίνουμε σταθερά. Με σταθερότητα και προοπτική. Δεν βγαίνουμε "αρπακολλατζίδικα" και αύριο το πρωί ξαναγυρίζουμε. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο. Και το τρίτο βεβαίως είναι η διεθνής εικόνα. Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καλή. Για πρώτη φορά, απειλείται το σύνολο της Ευρώπης πάλι με ύφεση. Η ευρωπαϊκή εικόνα είναι άσχημη αυτόν τον καιρό. Άρα, αυτά τα διάφορα funds που δανείζουν τα λεφτά, εύκολα θα στραφούν προς άλλη μεριά να καταθέσουν τα χρήματά τους, αν νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ασφάλεια... Αυτό το οποίο μετά βεβαιότητος δεν μπορούμε να κάνουμε είναι, πρώτον, να δηλώσουμε άγνοια δεδομένων και δεύτερον να μην κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις κινήσεις, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν;

Ντ. Μπακογιάννη: «Αυτό θα το κρίνουμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, όταν λέω θα το κρίνουμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, βλέπετε ότι αυτά που φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Μέσα σε μία εν εξελίξει κατάσταση, θα δούμε εκείνη την ώρα τι είναι αυτό που μας συμφέρει περισσότερο. Τι είναι αυτό το οποίο θα κοστίσει λιγότερο στον ελληνικό λαό. Αυτό θα είναι το κριτήριο και βάσει αυτού θα πορευτούμε, χωρίς με κανένα τρόπο να παρασυρθούμε σε ακραίες λαϊκίστικες λογικές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πάντα να αντιστέκεσαι σε αυτόν ο οποίος σου επιτίθεται με επιχειρήματα λαϊκιστικά. Ακούω τώρα, ας πούμε, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος λέει ότι θα καταργήσουμε τους νόμους. Θα γυρίσουμε στο 2010, δηλαδή, με μαθηματική ακρίβεια θα φουντάρουμε όχι στο Φάληρο, στο κολυμβητήριο του Εθνικού. Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα, την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει, όπως υποφέρει; Την ώρα που πραγματικά οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους έρχεται;».

* Για τη φορολογική πολιτική και την τροπολογία που κατέθεσε για τον ΕΝΦΙΑ:

«Κατέθεσα μία τροπολογία και θα πάω στον προϋπολογισμό να δώσω τη μάχη της μειωμένης φορολογίας. Το πιστεύω ακράδαντα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις εφορία για το σπίτι σου σε μία πλασματική τιμή. Δεν μπορεί το σπίτι σου να έχει εμπορική αξία 100 χιλιάδες και εσύ να πρέπει να πληρώσεις φόρο 250 χιλιάδες. Δεν γίνεται αυτό. Ο ΕΝΦΙΑ, έτσι όπως είναι, έχει φέρει τον κόσμο σε απόγνωση. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η τροπολογία είναι κατάργηση του συμπληρωματικού, είναι 30% μείωση όλων των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να έρθουν κοντά στις εμπορικές αξίες και να γίνεται αποδεκτό το τίμημα στην εφορία, το οποίο είναι πραγματικά εκείνο με το οποίο γίνεται η αγοραπωλησία. Για να μπορεί να ανασάνει ο κόσμος, να κινηθεί η αγορά και να ξαναδημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Δημοσιογράφος: Είπατε προηγουμένως ότι τα βήματα θα καθοριστούν από τη διαπραγμάτευση. Να συμπεράνω ότι θεωρείτε πως είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης και χρονικής συγκυρίας ακόμα και το ενδεχόμενο "αναδίπλωσης" από αυτά που μέχρι τώρα έχει πει η κυβέρνηση για το τέλος του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2014;

Ντ. Μπακογιάννη: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί δεν διαπραγματεύομαι εγώ. Για εμένα, όλα τα χαρτιά πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή:

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο αυτό το πολιτικό κλίμα, θεωρείτε εφικτό, πραγματικό στόχο, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;

Ντ. Μπακογιάννη: «Εάν αυτή η πόλωση συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, βλέπω το ενδεχόμενο να απομακρύνεται. Εάν σοβαρευτούμε και βάλουμε πραγματικά το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω από όλα, αυτή η Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα