Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 10/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έξοδο στις αγορές:

«Έχουμε μια θετική εξέλιξη με το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι σημαντικό αυτό, διότι -όπως αντιλαμβάνεστε- όσο έχει κάποιος ελλείμματα, τόσο δημιουργεί νέα χρέη. Και διότι αυτό δημιουργεί μια ελπίδα, όπως έχουμε συνεννοηθεί με τους εταίρους, να υπάρχουν καλύτερες ρυθμίσεις για το χρέος,
ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί η χώρα μας. Επομένως έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα».

Δημοσιογράφος: Ένα ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα, ώστε να υπάρξει πραγματική ρευστότητα και στην ελληνική αγορά... Να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς κανονικότητας όχι μόνο σε δημοσιονομικά μεγέθη...

Μ. Γιαννάκου: «Θίγετε το θέμα της ρευστότητας, γιατί πώς να κινηθεί η ανάπτυξη; Γι' αυτό ακριβώς υπήρξε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και πρέπει με προσοχή μεν -όχι όπως παλιά-, αλλά ουσιαστικά δε, να υπάρξει χρηματοδότηση της αγοράς. Διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

* Για την απόφαση της να μην είναι ξανά υποψήφια στις ευρωεκλογές:

«Υπήρχε ένα σεμινάριο που έκανε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ορισμένοι εκ των ευρωβουλευτών μίλησαν στους συναδέλφους σας. Ήταν εδώ εκλεκτοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι με ρώτησαν αμέσως αν θα είμαι υποψήφια και απάντησα "όχι". Θεωρώ ότι όλα όσα έγιναν και αφορούν τις ευρωεκλογές δεν είναι σωστά. Είναι απαξιωτικά, δεν υπάρχει κλίμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, δεν υπάρχει κανένας διάλογος για τις ευρωεκλογές και υπό το πρόσχημα της περισσότερης δημοκρατίας, η υπόθεση έχει καταλήξει να είναι μια πασαρέλα, όπου ο καθένας βγαίνει και λέει "είμαι υποψήφιος" και δεν ξέρω σε τι συμβάλλει αυτό στα ευρωπαϊκά πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και τα κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, που κουβαλάει στις πλάτες της την ευθύνη για την ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όφειλε και οφείλει να ανοίξει έναν ουσιώδη διάλογο και έπρεπε να το έχει κάνει προ πολλού και όχι να πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές ως πρόβατα επί σφαγή και να μην υποστηρίζει τις θέσεις της».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι σε αυτό έχει συντελέσει και το ζήτημα της σταυροδοσίας;

Μ. Γιαννάκου: «Θα σας πω πέντε πράματα. Πρώτον, παρά πέντε δεν αλλάζεις το σύστημα. Δεύτερον, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το κόμμα δίνει μια πρόταση με μια λίστα με την σειρά, κάνοντας αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και σε εφτά χώρες από τις ευρωπαϊκές, αν θέλει, ο πολίτης μπορεί να αλλάξει την θέση. Δεν δίνεις μια αλφαβητική σειρά με διπλάσιο αριθμό και τέσσερις σταυρούς. Αν θέλεις να έχεις δημοκρατικές εξελίξεις θα εφαρμόσεις τη μονοσταυρία και θα χωρίσεις τη χώρα σε περιφέρειες, διότι αν η δικαιολογία είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με το λαό... Δεν μπορούν να έχουν επαφή με το λαό των 11 εκατομμυρίων. Θα πρέπει να υπάρξει ένας μαθηματικός τύπος ώστε να χωριστεί σε περιφέρειες η χώρα, όπως είναι χωρισμένες όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, για να έχουν οι ευρωβουλευτές επαφή με τον λαό».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι είναι σε όλη την επικράτεια, λέτε, δυσχεραίνει σε κάθε περίπτωση...

Μ. Γιαννάκου: «Όλες οι λεπτομέρειες αυτού που έγινε. Θεωρητικώς μόνο μιλούμε περί δημοκρατίας. Γιατί ορισμένοι ισχυρίζονται να ψηφίζει ο λαός. Να ψηφίσει ο λαός τι; Ποιους ξέρει; Τι ξέρει ο λαός, για να ψηφίσει;».

Δημοσιογράφος: Η εντύπωσή σας από τις συζητήσεις που είμαι σίγουρη ότι έχετε κάνει, είναι ότι το ζήτημα της σταυροδοσίας είναι και μια ένδειξη αμηχανίας από την πλευρά των πολιτικών ηγεσιών;

Μ. Γιαννάκου: «Δεν ξέρω. Μπορεί να είχαν υποσχεθεί σε πολύ κόσμο πολλά. Που να ξέρω; Η ουσία της ιστορίας είναι όμως ότι μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες, χάθηκε κάθε συζήτηση και απαξιώθηκαν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει Χρυσή Αυγή ή να ψηφίσει άκρα αριστερά; Δηλαδή πώς υποστηρίζουμε τις θέσεις μας; Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι "ευφυείς" είπαν ότι φοβήθηκα τον σταυρό. Δεν μπορεί το πιο γνωστό πρόσωπο που είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις να φοβάται τον σταυρό. Για να είμαστε ξεκάθαροι, εγώ δεν έχω φοβηθεί τον σταυρό. Έχω εκλεγεί τέσσερις φορές στο εθνικό κοινοβούλιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα