Η Κίνα «ανησυχεί» για την ένταση με Πιονγκγιάνγκ

Η κινεζική ηγεσία "ανησυχεί πολύ" για την ένταση που έχει δημιουργηθεί από την Πιονγκγιάνγκ στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

"Υπάρχειμια υψηλή ένταση αυτή τη στιγμή, λόγω της Βόρειας Κορέας, στη χερσόνησο. Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Και οι Κινέζοι φίλοι μας επίσης, όπως το συζητήσαμε", σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"ΟιΚινέζοι μας είπαν επίσης ότι καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φαμπιούς. "Νομίζω ότι πραγματικά ενδιαφέρονται

να μειωθεί η ένταση, κάτι που απαιτεί προφανώς μια αλλαγή στάσης από τον σημερινό δικτάτορα" της Βόρειας Κορέας.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος μετέβη στο Πεκίνο για να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε σήμερα συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον σύμβουλο του κράτους υπεύθυνο για την διπλωματία Γιανγκ Τζιετσί και τον νέο Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο.

"Είπαμεότι αν θα μπορούσε να συνεισφέρουμε σε κάτι -ακόμη και αν βρισκόμαστε σε απόσταση- στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης, προφανώς είμαστε διαθέσιμοι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών",σημείωσε ο Φαμπιούς.

"Υπάρχουν προκλήσεις που μερικές φορές παίρνουν άσχημη τροπή", προειδοποίησε αναφορικά με την πολεμοχαρή στάση του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Τέλος,όταν ρωτήθηκε αν το Παρίσι υποστηρίζει την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ο Φαμπιούς απάντησε: "Ναι, αν αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό".

"Τασσόμεθα υπέρ μιας παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων. Καθώς δεν μπορούμε, από την άποψη του διεθνούς δικαίου να παραμένουμε αδρανείς", τόνισε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται αύριο Σάββατο στο Πεκίνο, κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου, προειδοποιώντας την ότι θα διέπραττε "ένα τεράστιο λάθος", ενώη Πιονγιάνγκ απειλεί πλέον την Ιαπωνία με πυρηνικό πλήγμα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα