Η ιστορία της Πρωτομαγιάς

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ως η μέρα των εργατών και καθιερώθηκε από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου. Συγκεκριμένα τον Μάιο του του 1886 τα εργατικά συνδικάτα διεκδίκησαν ωράριο εργασίας οκτώ ωρών καθώς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Εκτός από το αγωνιστικό της νόημα η Πρωτομαγιά εορτάζεται και σαν μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης. Άλλωστε, γι' αυτό υπάρχουν και οι ανθοκομικές εκθέσεις ώστε ο κόσμος να αγοράσει λουλούδια

για να «πιάσει το Μάη», όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών στις αρχές του Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας αποφασίστηκε να γίνουν την Πρωτομαγιά απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, που ήταν τότε το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Βασικό αίτημα των τότε κινητοποιήσεων ήταν να μειωθούν οι ώρες εργασίας και το σύνθημα που επικρατούσε ήταν «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Έτσι, εκείνη την ημέρα του 1886, περισσότεροι από 400.000 πολίτες πήραν μέρος στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τη χώρα και περίπου 80.000 κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους του Σικάγου. Το αποτέλεσμα; Οι εργάτες μαζί με τις συζύγους τους και τα παιδιά τους διαδήλωσαν αρχικά ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή όμως ήταν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις που ήταν οπλισμένες και περίμεναν πότε θα τους δοθεί το σύνθημα για να δράσουν. Έτσι, ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες που ήταν σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διέταξε τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμία διάκριση. Μέχρι και σήμερα ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν οκτώ νεκρούς αστυνομικούς και τέσσερις διαδηλωτές.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε τη ζωή του στη φυλακή. Το αποτέλεσμα ήταν η διεθνής προβολή αυτής της δίκης να δημιουργήσει τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Το 1982 διοργανώθηκε η πρώτη συγκέντρωση για την πρωτομαγιά στη χώρα μας από τον σοσιαλιστικό σύλλογο του Καλλέργη. Ένα χρόνο αργότερα, 2.000 κόσμου βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν με κύριο αίτημά τους το οκτάωρο, την καθιέρωση της Κυριακής ως αργία και να δίνεται κρατική ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Το 1894 πραγματοποιήθηκε μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα. Απολογισμός; Δέκα συλλήψεις και τον Αύγουστο συνελήφθη ο Σταύρος Καλλέργης.

Έπειτα από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1936 διαδήλωσαν οι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη. Τα γεγονότα είχαν αρχίσει όμως από το Φεβρουάριο. Είχε γίνει κατάληψη ενός εργοστασίου μετά την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνε

Keywords
Τυχαία Θέματα