Η ΓΣΕΕ «βλέπει» 20ετία ανεργίας

Mια 20ετία υψηλής ανεργίας, δραματική μείωση εισοδήματος για τους Έλληνες και διατήρηση των χαμηλών μισθών, προβλέπουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση τους. Η έκθεση αυτή, για την εθνική οικονομία, αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία τις Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ,

προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι:


Για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Μεσοπρόθεσμα οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα δημιουργήσουν την λεγόμενη "άνεργη ανάπτυξη", καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Δραματική υποχώρηση των κοινωνικών παροχών προς τους ανέργους καταγράφει μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ.

Ο ΟΑΕΔ στηρίζει τους ανέργους σε ποσοστό μόλις 12%, ενώ κυρίαρχο ρόλο έχει η οικογένεια με 37,5%, και οι οικονομίες του ίδιου του ανέργου.

Παράλληλα, η πίεση της ανεργίας οδηγεί στην αποδοχή εργασίας με χαμηλή αμοιβή και περιορισμένα δικαιώματα, ακόμη και στη μετακίνηση του ανέργουμακρυά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δις ευρώ.

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Κατά την περίοδο 2011- 2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα