Σερβία: Με Μίστσεβιτς προς την ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς όρισε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώην διευθύντρια του γραφείου της κυβέρνησης για την προσχώρηση στην ΕΕ Τάνια Μίστσεβιτς.

Ο κ. Βούτσιτς, μετά από χθεσινές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς αντίστοιχα, συνομίλησε με την κ. Μίστσεβιτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Σερβίας με την ΕΕ θα εκπληρώσει την αποστολή της προς το συμφέρον της

χώρας.

Η κ. Μίστσεβιτς δήλωσε ότι αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόταση και τόνισε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2014, όπως έχει προβλέψει η ΕΕ.

Η Τάνια Μίστσεβιτς είναι καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και έχει διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και νωρίτερα επικεφαλής του γραφείου της κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ.

Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της σερβικής κυβέρνησης για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για τη σύναψη της συμφωνίας για τις διευκολύνσεις στην παροχή βίζας και της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Σερβίας και ΕΕ.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την ΕΕ, την οποία είχε μονογράψει το 2008 η κ. Μίστσεβιτς και τα πρώτα συγχαρητήρια απέστειλε στο Βελιγράδι ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Η συμφωνία είχε "παγώσει" λόγω της ελλιπούς συνεργασίας της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 14 Ιουνίου του 2010, αποφάσισε να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, όταν ο γενικός εισαγγελέας του ICTY Σερζ Μπράμερτζ ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ ότι είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο συνεργασίας της Σερβίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα