Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.

Το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981, ανέλαβε η Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να αποδείξει ότι παρά την οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Όπως έχει επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς, πρωταρχικός στόχος της ελληνικής

προεδρίας είναι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων.

Ευκαιρία για την ΕΕ να δείξει ότι μια χώρα υπό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι «κανονική» χώρα, χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian. «Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα», προσθέτει.

Προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, η συνοχή στην Ευρωζώνη και η προώθηση αποφάσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με την τραπεζική ένωση, μια κοινή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια και μια ολοκληρωμένη πολιτική θαλάσσιας ανάπτυξης μέσω των ΑΟΖ, με την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στιςευρωπαϊκές θάλασσες.

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα διεξαχθούν 14 άτυπες υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.

Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο της αρθρογραφίας και στον γερμανικό τύπο. Οι περισσότεροι σχολιαστές επικεντρώνονται στις δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια χώρα με τεράστια όπως τονίζουν εσωτερικά προβλήματα.

Ενδεικτικό το άρθρο στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel όπου ο ο αρθρογράφος διερωτάται το εάν η Ελλάδα θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης.

Ευρεία σύσκεψη ενόψει και της έλευσης της τρόικας

Χθες, λίγο πριν την εκπνοή του 2013, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να κλείσουν οι εκκρεμότητες ενόψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να βγει η χώρα στις αγορές, το 2014», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την κυβερνητική σύσκεψη.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε, επίσης, η χορήγηση ΕΚΑΣ από το 2014 χωρίς όριο ηλικίας σε όσους έχουν αναπηρία άνω του 80%. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «θετικό βήμα» το οποίο όμως, όπως σημείωσε, «δεν είναι αρκετό» και προανήγγειλε πρωτοβουλία ώστε να δίνεται το ΕΚΑΣ ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

Τα στοιχήματα για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την οικονομία παραμένουν πολλά το επόμενο διάστημα με την τρόικα να επιστρέφει στα μέσα Ιανουαρίου. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Πέρα από τα επιμέρους «αγκάθια» θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Bild», το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προςτην Ελλάδα, ωστόσο απορρίπτει νέο κούρεμα του χρέους και διευκρινίζει ότι το όποιο ποσό δοθεί σαν βοήθεια στη χώρα μας θα είναι μικρότερο απ΄ότι έχει δοθεί έως τώρα.

«Εάν η Ελλάδα δει ότι μπορεί να βρει τα απαραίτητα χρήματα από τις αγορές με καλούς όρους, δεν έχει λόγο να μπει σε νέο μνημόνιο», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα