Η ΕΚΠΟΙΖΩ για τους πλειστηριασμούς

Να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς αυτή τη χρονική στιγμή και να τεθεί πλαφόν στα επιτόκια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητά η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ως «ρεαλιστική» λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά.

Με αφορμή το νέο μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες το προσεχές 20ήμερο, η νομικός

και γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ένωση για την «Ποιότητα της Ζωής» πραγματοποιεί καμπάνια με αίτημα τη συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών για τρία χρόνια, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

-Πώς προβλέπετε να είναι οι ρυθμίσεις των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια;

-Ασφαλώς, πρέπει να αναζητηθούν λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες για να βρουν διέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα δανεισμό και αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Κατ' αρχήν, για τα στεγαστικά δάνεια, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι συμβάσεις τους στα πραγματικά δεδομένα, με τις σημερινές αξίες των ακινήτων. Άρα, χρειάζεται αναπροσαρμογή των δεδομένων σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια.

Για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα μέρος των οφειλών και τα υπόλοιπο να διαγραφεί. Δηλαδή, να πληρώσει ο καταναλωτής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με βάση το εισόδημά του, να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και να αποπληρώσει ένα ποσό με βάση το σημερινό του εισόδημα, ενώ το υπόλοιπο να διαγραφεί. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει το κεφάλαιο και ένα τμήμα των τόκων σε όλα αυτά τα χρόνια που πλήρωνε ανελλιπώς ο καταναλωτής, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, με τα πάρα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού που είχε λάβει.

Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η κ. Καλαποθαράκου, η ΕΚΠΟΙΖΩ κάνει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών και καλεί όλους να υπογράψουν στην ιστοσελίδα της, www.ekpizo.gr ή να στείλουν μήνυμα στο 54677 ΟΠ κενό ονοματεπώνυμο. Πρέπει, υπογραμμίζει, να κινητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία ώστε να αποτρέψουμε την κυβέρνηση να λάβει κάποιο μέτρο που θα αποβεί εις βάρος όλων και των ίδιων των τραπεζών, όχι μόνο των καταναλωτών. Διαφορετικά, χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και θα πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν στις τράπεζες για το σπίτι που έχασαν.

-Ορισμένες τράπεζες ακολούθησαν την τακτική της μερικής αποπληρωμής και διαγραφής του χρέους.

-Ελάχιστες είναι οι τράπεζες που κατά περίπτωση διαγράφουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό όταν δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία, αλλά γενικώς είναι πολύ λίγες οι τράπεζες που λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο, συνήθως το εφαρμόζουν ύστερα από δικαστικές αποφάσεις. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, αναφέρει η κα Καλαποθαράκου και συνεχίζει: Έχουμε μάλιστα πολλά τέτοια παραδείγματα, αφού η ΕΚΠΟΙΖΩ χειρίζεται 12.000 καταναλωτές και σε ελάχιστες περιπτώσεις έγιναν τέτοιες ρεαλιστικές ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει ο καταναλωτής.

-Το μέχρι σήμερα ισχυρό και καταπώς λέγεται «ληστρικό» τραπεζικό σύστημα τώρα εκ των πραγμάτων, δηλ. των αυξητικά συνεχιζόμενων «κόκκινων» δανείων, αναγκάζεται να υποχωρήσει σε ρυθμίσεις βιώσιμες για τον καταναλωτή...

-Δυστυχώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Ένα κρίσιμο και σημαντικό μέτρο είναι αυτό που αφορά στα επιτόκια. Θεωρούμε ότι πρέπει να μπει οροφή στην καταναλωτική πίστη στα στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλως τα επιτόκια είναι ληστρικά και δυστυχώς στην Ελλάδα επί σειρά ετών είναι πάρα πολύ υψηλά.

-Έχετε συζητήσει τις προτάσεις σας με το ΥΠΟΙΚ;

-Δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη με το ΥΠΟΙΚ, αλλά έχουμε συζητήσει με στελέχη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπουργείων, φορείς και κόμματα και πραγματοποιούμε καμπάνια ώστε να αντιδράσουν όλοι οι πολίτες. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς αυτή τη χρονική στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα