Η Ε. Παναρίτη στον ΑΘΗΝΑ984

Η θεσμική οικονομολόγος, ειδική στις διαρθρωτικές αλλαγές, σύμβουλος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, Έλενα Παναρίτη, μίλησε στις 27/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους:

«Το παρασκήνιο για το οποίο μιλάτε δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι υπήρχε πολύ συζήτηση κυρίως εδώ στην Ελλάδα.

Έχω βρεθεί δυστυχώς στην άσχημη θέση να βλέπω από κοντά αυτή την ιστορία από το 2009 και επίσης βρέθηκα και στη διαπραγμάτευση της Κύπρου το 2013 που ήταν ίσως και η σκληρότερη που έχω βρεθεί ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια διαπραγμάτευση, καθώς καταλήξαμε να έχουμε τρία Eurogroup σε σχέση με την Ελλάδα και κυρίως γιατί αυτή τη φορά η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από δυνατά μέλη -είχαμε 5 οικονομολόγους- και παρέθεσε τα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε χρόνων αναφορικά με την ελληνική οικονομία και την ελληνική μέση οικογένεια. Δεν έδωσε κανένα μήνυμα σφάλματος, δεν είπε "φταίτε εσείς ή φταίμε εμείς ή φταίνε οι προηγούμενοι ή οι επόμενοι", απλά παρουσίασε που ακριβώς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

* Για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου:

«Ο αδελφός Κύπριος έχει πολλά ράμματα για τη γούνα μας, οπότε κάθεται και αυτός στη γωνία για να βρεθεί αντίθετος παρά ομόψυχος σε εμάς. Αντιμετωπίζει δυσκολίες, αυτή τη στιγμή, στην Κύπρο για το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε έναντι ημών».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ήταν πολύ καθαρή η παρουσία του κου Βαρουφάκη σε συγχρονισμό και συνπαρουσία του κου Δραγασάκη. Είπαν ότι αυτό το οποίο λέγεται -όπως θέλετε πείτε το, μνημόνιο ή πρόγραμμα-, έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν επιτρέπει στη χώρα να βγει από την υφεσιακή της παραγωγική κατάσταση και να μπορέσει επιτέλους να έχει εισόδημα. Το εισόδημα, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, έχει στηριχθεί κυρίως στη φοροείσπραξη. Έχουμε δώσει ένα αντικίνητρο στον Έλληνα, διότι φορολογούμε τις αποταμιεύσεις του μέσου Έλληνα. Φορολογούμε αυτούς που δηλώνουν και δεν μπορούμε να πιάσουμε αυτούς που δεν δηλώνουν... Εμείς ζητήσαμε χρόνο για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε, έχοντας πλέον όλα τα στοιχεία που παραλάβαμε ή μάλλον που δεν παραλάβαμε -που προσπαθούσαμε να βρούμε, γιατί δεν υπήρξε παραλαβή από αυτή την κυβέρνηση για το τι είχε συμβεί στο παρελθόν-, ένα εθνικό σχέδιο - παρουσίαση μέτρων -καλύτερα να πώ μεταρρυθμίσεων και αλλαγών- που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι ήδη γραμμένες μέσα στο μνημόνιο και οι ίδιοι οι τρεις πιστωτές μας είχαν παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει αποτελέσματα τα οποία όλοι -και οι πιστωτές και εμείς και οι Έλληνες πολίτες- θα μπορούμε κάθε 2 - 3 μήνες να τα μετράμε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Εφόσον, λοιπόν, εμείς παρουσιάσουμε αυτό το σχέδιο, από εκεί και έπειτα έχουμε μια καινούρια συμφωνία, που τη λέμε "νέα συμφωνία". Αυτό καταφέραμε να ζητήσουμε, αυτό πήραμε και σε αυτό βρισκόμαστε τώρα... Δεν έχουμε παρουσιάσει στόχους αυτή τη στιγμή στους εταίρους. Έχουμε παρουσιάσει τη πλατφόρμα της οποίας θα αναπτύξουμε τους στόχους. (σ.σ. Τα μέτρα θα εξειδικευθούν) τέλος Απριλίου, στις μεταρρυθμίσεις δηλαδή...Μιλούσαμε και μιλάμε εδώ και πέντε χρόνια και κανένας από αυτούς που μιλά, αυτή τη στιγμή, δεν έχει διαβάσει την αρχική συμφωνία του μνημονίου. Η αρχική συμφωνία του μνημονίου είναι και αυτή εξίσου πλαισιακή και λέει "θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα αλλάξουμε το δικαστικό σύστημα" κ.λ.π. Εμείς, λοιπόν, λέμε "στο καινούριο δικό μας πλαίσιο θα κάνουμε κάποια πράγματα, τα οποία έχουν τίτλους και υποτίτλους και όλη την καθαρή αναδιάρθρωση αυτών με μικρές πράξεις για το πώς και τί θα γίνουν". Αυτά υποσχεθήκαμε και αποφασίσαμε ότι θα αρχίσουμε να κάνουμε από τώρα... Αυτή τη στιγμή έχουμε αυτό το σχέδιο και προσπαθούμε με το οικονομικό επιτελείο των κκ Βαρουφάκη και Δραγασάκη να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε και να χρηματοδοτήσουμε αυτό το διάστημα, από εδώ μέχρι το τέλος των τεσσάρων μηνών... Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό και το λέω συνέχεια είναι να έχουμε ομοψυχία... Δεν ήμουν στην προεκλογική εκστρατεία, είμαι ο τεχνικός άνθρωπος, ο οποίος με όλη μου τη ψυχή και την αγάπη για τη χώρα μου, πίστεψα και πιστεύω ότι αυτή είναι μια συγκεκριμένη ευκαιρία να μπορέσουμε επιτέλους να αλλάξουμε αυτή τη λαίλαπα, δηλαδή την κρίση...».

* Για τις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης:

«Η πρώτη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι να βοηθήσουμε να γίνει όλο και πιο παραγωγικός ο ελληνικός τομέας για να μπορέσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα πρέπει να γίνει πολύ εύκολο και απλοποιημένηο. Έτσι, δεν θα είναι τόσο αυξημένο το κόστος της ελληνικής παραγωγικής δύναμης και θα γίνεται πιο εύκολο, πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό το ελληνικό προϊόν. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια πολύ καλή, στοχευμένη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα -όχι στους φορολογικούς συντελεστές-, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε αποτελεσματικότητα. Πόσο ακόμα θα πληρώνει φόρο ο μικρομεσαίος;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα