«Η δημοκρατία δέχεται επίθεση - Μια παρέμβαση»

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Romuald Karmakar «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση - Μια παρέμβαση» θα προβληθεί την Κυριακή 17 Μαΐου στις 21:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικόνες της κρίσης» που συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Rosa Luxemburg και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας από 16 - 27 Μαΐου,

Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Romuald Karmakar, ο οποίος και θα συζητήσει
με το κοινό.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Είσοδος: 5 €

Το Δεκέμβριο του 2011 στο «Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου» στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση - Μια παρέμβαση».

Κατά την «παρέμβαση» αυτή δέκα Γερμανοί διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς καθώς και ο κινηματογραφιστής Romuald Karmakar έκαναν δηλώσεις για τον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία από τη λεγόμενη σωτηρία του ευρώ.

Αποσπάσματα από κάποιες δηλώσεις:

«Ο καθένας γνωρίζει ότι σήμερα ζούμε σε ατμόσφαιρα, σε κατάσταση κρατικού πραξικοπήματος» (Joseph Vogl)

«Οι αγορές μάς παρουσιάζονται σαν να ‘σαν το Άγιο Πνεύμα: Πανταχού παρούσες και παντογνώστριες. Δυστυχώς όμως, κάποιες φορές αυτό το Άγιο Πνεύμα δεν φαίνεται να ‘ναι και τόσο στα καλά του. Και δεν έχει και τηλέφωνο. Γι' αυτό και μας λένε ότι εναλλακτική στη σημερινή πολιτική δεν υπάρχει.» (Franziska Augstein)

O Romuald Karmakar μόνταρε με ιδιαίτερη τέχνη το μαγνητοσκοπημένο υλικό, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό έργο κι ένα ντοκουμέντο των ημερών μας, του οποίου η παγκόσμια πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Μπερλινάλε 2012.

Η παρέμβαση του Romuald Karmakar στην εκδήλωση ήταν ένα φιλμάκι 6 λεπτών που εμπνέεται, όπως λέει ο σκηνοθέτης, από την ανακάλυψη του Ralph N. Elliott ότι η κίνηση των αγορών καθορίζεται αποκλειστικά από την ψυχολογία των συμμετεχόντων στις αγορές.

Οι υπόλοιποι 9 παρεμβαίνοντες της εκδήλωσης - και συνεπώς της ταινίας:

Franziska Augstein, δημοσιογράφος (εφ. Süddeutsche Zeitung) και ιστορικός

Friedrich von Borris, Καθηγητής Θεωρίας του Design στην Ανώτατη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου

Carolin Emcke, αρθρογράφος

Julia Encke, δημοσιογράφος (Κυριακάτικη έκδοση της εφ. Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Nils Minkmar, αρχισυντάκτης πολιτιστικού της εφ. Frankfurter Allegemeine Zeitung

Ingo Schulze, συγγραφέας

Joseph Vogl, Καθηγητής Γραμματολογίας και Επιστήμης του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου

Harald Welzer, διευθυντής του περιοδικού FUTURZWEI. Ίδρυμα Zukunftsfähigkeit

Roger Willemsen, συγγραφέας

O πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Romuald Karmakar συγκαταλέγεται στις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις του παγκόσμιου σινεμά. Έχει γεννηθεί το1965 στη Γερμανία, είναι Γάλλος πολίτης και έχει ζήσει αρκετά χρόνια και στην Αθήνα. Η ταινία του Das Himmler-Projekt (2000) έχει συμπεριληφθεί από το ΜοΜΑ (Ν. Υόρκη) στη λίστα των 250 σημαντικότερων έργων τέχνης που έχει αποκτήσει το Μουσείο από το 1980.
Από το 2009 είναι μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών του Βερολίνου.
Μόλις πρόσφατα ο Romuald Karmakar επιλέχτηκε από τον Chris Dercon, νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Volksbühne Berlin από το 2017, να συμμετάσχει στη πενταμελή διεθνή ομάδα καλλιτεχνών σε συνεργασία με την οποία θα υλοποιεί το καλλιτεχνικό του κόνσεπτ.
Keywords
Τυχαία Θέματα