Οι top 10 διαδηλωτές

Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του Τζορτζ Κλούνεϊ στις 16 Μαρτίου, για συμμετοχή σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσιγκτον, το περιοδικό Time, δημοσιεύει τις προσωπικότητες που εκμεταλλεύθηκαν την δημοσιότητά τους για να παλέψουν για τα πιστεύω τους.

Όπως αναφέρεται, πολλές διασημότητες είτε παλεύουν για την οικολογία είτε για την πολιτική λίγοι όμως

αστέρες του Χόλιγουντ έχουν τόσο ενεργό αντιδραστικό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στην υφήλιο όσο ο Κλούνεϊ.

Το φθινόπωρο του 2011, το Πάρκο Ζουκότι έγινε ο τόπος που προσέλκυε διασημότητες και ακτιβιστές. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, ακόμη και ο Άλεκ Μπάλντουιν ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Κινήματος «Καταλάβατε την Wall Street». Αλλά ίσως δεν υπήρξε διασημότητα που να αφιέρωσε σε αυτό τόσο πολύ χρόνο όπως Ράσελ Σάιμονς. Ο συν-ιδρυτής της δισκογραφικής Def Jam πήγε στις γενικές συνελεύσεις της ομάδας, μίλησε κι εξέφρασε την υποστήριξή του στο Κίνημα. «Μπορεί να αντιπροσωπεύετε τους σπόρους μιας επανάστασης» είπε στο πλήθος. Αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν μόνο για μια νύχτα. Επέστρεψε και μάλιστα ένα ξημέρωμα στάθηκε μπροστά στην επιχείρησε της αστυνομίας να καθαρίσει το πάρκο και να συλλάβει τους πάντες.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Τζέιν Φόντα στη δεκαετία του 1970, διαδήλωνε κατά του πολέμου του Βιετνάμ, περιοδεύοντας σε πόλεις και μιλώντας σε πανεπιστήμια εξ ονόματος των στρατιωτών. Το 1972, Φόντα έκανε ένα ταξίδι στο Βόρειο Βιετνάμ απ' όπου μετέδιδε 10 ραδιοφωνικές εκπομπές στη διάρκεια των οποίων κατήγγειλε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους στρατιωτικούς ηγέτες. Το ταξίδι της έγινε αντικείμενο διαμάχης, όταν δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία της με την ίδια να κάθεται στην επιφάνεια ενός αντιαπεροπορικού άρματος, στο Ανόι. Η Φόντα ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό το 1988.

Ο άλλοτε γνωστός ως τρελός City Motor για τα πολυπλατινένια άλμπουμ του, κάποτε ήταν γνωστή κυρίως για την πολυ-πλατίνα του, ροκάς και σόλο καλλιτέχνης της δεκαετίας του 1970 και αργότερα με την σούπερ ομάδα Damn Yankees, Τεντ Νάγκετ, προσφάτως απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα με τις συντηρητικές απόψεις του και τις άγριες φραστικές επιθέσεις του προς τους φιλελεύθερους, επιτιθέμενος ακόμη και στον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον.

Στα τέλη του 1960 οι διαδηλώσεις στους αμερικανικούς δρόμους ήταν στην ημερήσια ατζένταο κανόνας, όπως και οι καθιστικές διαμαρτυρίες με στόχο τη συσπείρωση για τη διεκδίκηση των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Αλλά όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν το 1969, αποφάσισαν χρησιμοποιώντας τη δημοσιότητα που έλαβε ο γάμος τους να προωθήσουν τη μάχη για την παγκόσμια ειρήνη. Έτσι οργάνωσαν δύο «Bed-Ins για την Ειρήνη». Μετά το πρώτο bed-in τους στο Άμστερνταμ, ο Τζον και η Γιόκο από το Μόντρεαλ, έγραψαν συνθήματα, όπως «Ειρήνη - Μαλλιά» και «Ειρήνη - Κρεββάτι». Μάλιστα ηχογράφησαν και το περίφημο τραγούδι «Δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία» («Give Peace a Chance»).

Η Σούζαν Σαράντον έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα