Η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα

Στις μεγάλες υποθέσεις που ταλάνισαν τη χώρα εστιάζει και σήμερα η έρευνα του Αθήνα 9.84 για την αρχαιοκαπηλία, που παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Η έρευνα, την οποία επιμελούνται η Βάνα Λυκομήτρου, η Κωνσταντίνα Βρεττού και η Μαρία Τιγκιρίδου, καθώς και αστυνομικός συντάκτης Παναγιώτης Μαργαρώνης, με επικεφαλής την αρχισυντάκτρια του Πολιτιστικού Τμήματος του Αθήνα 9.84 Ελεονώρα Ορφανίδου, παρουσιάζεται καθημερινά έως

και την Παρασκευή.

Η υπόθεση του Μουσείου Γκετί
Τον Δεκέμβριο του 2006 το υπουργείο Πολιτισμού κέρδισε τη  μάχη με το Μουσείο Γκετί, το οποίο υπό την απειλή λήψης νομικών μέτρων, αποδέχθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα τέσσερα αντικείμενα, αποδεδειγμένα προϊόντα λαθρανασκαφής ή κλοπών. Τα αντικείμενα αυτά ήταν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι, αντίστοιχο με τα στεφάνια της Βεργίνας,  ένα αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο του 6ου π.Χ. αιώνα από τη Θάσο, μια επιτύμβια πλάκα με επιγραφή από την περιοχή της Βοιωτίας και ένας αθηναϊκός μαρμάρινος κορμός γυναίκας.
(Η επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων οφειλόταν, κυρίως, στη διεθνή συγκυρία που είχε διαμορφωθεί γύρω από το εμπόριο των αρχαιοτήτων. Μετά τις αποκαλύψεις των διωκτικών αρχών της Ιταλίας, που κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στο παράνομο εμπόριο, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε οι χώρες προέλευσης να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις σε μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες για την επιστροφή των κλαπέντων. Μια ομάδα ιταλών αρχαιολόγων, εργάστηκε επί έξι μήνες για να τεκμηριώσει ότι τα αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομου εμπορίου. Τα κλοπιμαία επιστράφηκαν, τα τελευταία πριν από λίγες μέρες,  υπό τη σιωπηρή συμφωνία να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά του μουσείου).

Για την υπόθεση Γκετί μιλά ο δημοσιογράφος Νικόλας Ζηργάνος, ο οποίος ασχολήθηκε επί τέσσερα χρόνια  βγάζοντας την αρχικά  στη δημοσιότητα με τη συνεργασία ενός δικτύου δημοσιογράφων από τους «L.A. Times» μέχρι την «Daily Telegraph»,  δικηγόρων, αστυνομικών και αρχαιολόγων απ' όλο τον κόσμο και πιέζοντας στη συνέχεια για την επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων. Πάνω στην έρευνα και στην ιστορία του βασίστηκε και το ντοκιμαντέρ «Οι τυμβωρύχοι των Θεών», μια συμπαραγωγή επτά ευρωπαϊκών χωρών.  

Από το 2007 οπότε έγινε και η αρχή με την επιστροφή του Χρυσού Στεφανιού από το μουσείο Γκετί και τη κόρη της Πάρου γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες από το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει η γγ Λίνα Μενδώνη για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων από μουσεία του εξωτερικού. Ακόμη,  δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα πολιτιστικά αγαθά βρίσκονται στα μουσεία χωρίς να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία απόκτησής τους όπως της επιτύμβιας στήλης και της ανεπίγραφης στήλης από το μουσείο Γκετί που επιστράφηκαν πρόσφατα στην Αθήνα. (Σημειώνεται ότι,  η συνέντευξη της κ. Μενδώνη έγινε πριν τον πρόσφατο επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων)

Η υπόθεση του Μουσείου Κορίνθου - Η σπουδαιότερη υπόθεση των τελευταίων ετών
Τον Ιανουάριο του 2000 με τη βοήθεια του FBI η Ασφάλεια Αττικής κατάφερε

Keywords
Τυχαία Θέματα