Η ανεργία αίτιο κακοποίησης

Η ανεργία και η οικονομική ανέχεια είναι ο κοινός παρανομαστής της λεκτικής και ψυχικής -κατά κύριο λόγο- κακοποίησης που βιώνουν γυναίκες και παιδιά στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Το φαινόμενο της κακοποίησης, η "ρίζα" του οποίου απλώθηκε περισσότερο εξαιτίας της ανεργίας, αποτυπώνεται και στην καταγραφή των περιστατικών, σε μηνιαία βάση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ) Κατερίνα Μπαρμπουδάκη υπογράμμισε

ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν κατά μέσο όρο πέντε νέα περιστατικά κακοποίησης.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, περίπου δώδεκα άτομα απευθύνθηκαν στις κοινωνικές δομές του δήμου, ζητώντας -στις περισσότερες περιπτώσεις- νομική, συμβουλευτική και συναισθηματική υποστήριξη, πρόσθεσε.

Ορισμένα δε "περιστατικά" κακοποίησης είναι επαναλαμβανόμενα, συμπλήρωσε η κ. Μπαρμπουδάκη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που ανήκει στον δήμο, ο οποίος μόλις τώρα ξεκίνησε τη λειτουργία του, φιλοξενείται μία μητέρα με ένα παιδί. Εξάλλου, στον ξενώνα αστέγων φιλοξενούνται δύο γυναίκες με τα παιδιά τους που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και παραμέλησης.

Όμως, δεν είναι μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα μορφών κακοποίησης, αφού έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις ανδρών που υφίστανται ψυχολογική κακοποίηση, η οποία συνδέεται με το διαζύγιο ενός ζευγαριού. Αυτή η μορφή κακοποίησης σχετίζεται με το γεγονός ότι γυναίκες στερούν τη δυνατότητα των ανδρών να βλέπουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την κ. Μπαρμπουδάκη, για θέματα υποστήριξης των γυναικών που πέφτουν θύματα κακοποίησης στον ξενώνα αστέγων του δήμου Βόλου (τηλ. επικοινωνίας 24210-91614) υπάρχει κοινωνική λειτουργός και παρέχεται ψυχολογική, συναισθηματική και νομική υποστήριξη.

Στο μεταξύ, η ανεργία έχει προοπτικές αύξησης και όχι μείωσης στο νομό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάση Παπαδημόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπενθυμίζοντας ότι το 2012 το ποσοστό της ανεργίας (στο νομό) ήταν στο 33% και ο νομός ήταν "στους πρώτους τρεις, πανελλαδικά, σε ποσοστό ανεργίας", ο κ. Παπαδημόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί πολιτικές για να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως με το κλείσιμο μεγάλο βιομηχανιών και βιοτεχνιών, εκατοντάδες άτομα που απασχολούνταν σ' αυτές οδηγήθηκαν στην ανεργία και δεν μπορούν να απορροφηθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα