Η αναμέτρηση Ελλάδας-ευρωζώνης πλησιάζει στο φινάλε

Η αναμέτρηση Ελλάδας – ευρωζώνης πλησιάζει σε κάποιου είδους τέλος, αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών, Charles Wyplosz για να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη θα πρέπει είτε να αποφύγει την χρεοκοπία είτε να μπορέσε να διαχειριστεί το bank run που θα την ακολουθούσε.
Για τον καθηγητή και οι δυο περιπτώσεις χρειάζονται επαρκή χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Στην πρώτη περίπτωση με τη μορφή της αναχρηματοδότησης του χρέους που λήγει το καλοκαίρι και στην δεύτερη με τη μορφή άνευ όρων ύστατου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, «όσοι πιστεύουν πως θα έκανε καλό μια επιστροφή στη δραχμή, ας κοιτάξουν τι έπαθε η Αργεντινή».

Η υποτίμηση δεν βοήθησε να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά αναδιένειμε τον πλούτο σε όσους ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν παρά να δαπανήσουν. Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων βοήθησαν την ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά αυτή την ανάρρωση, η ολιγαρχική Ελλάδα, την χρειάζεται όσο θα χρειαζόταν έναν Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα