Η Α. Λυμπεράκη στον ΑΘΗΝΑ984

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της «Δράσης», Αντιγόνη Λυμπεράκη, μίλησε στις 16/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την πολιτική ατμόσφαιρα, εν όψει της συζήτησης για το χρέος:

«Η πραγματικότητα μας λέει ότι πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τα θέματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του παραγωγικού μας συστήματος και εμείς, αντί γι' αυτό, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Κοιτάμε πώς θα μοιράσουμε
ονομαστικά κερδισμένα, πώς θα ανακουφίσουμε, πώς θα παρηγορήσουμε και πώς θα δείξουμε ένα φιλολαϊκό πρόσωπο εις βάρος του μέλλοντος όλων μας. Πετάμε τη μπάλα έξω, συζητώντας γι' αυτά που έχουμε μάθει να συζητάμε -πολιτικές κινήσεις, αιφνιδιασμούς, εντυπωσιασμούς- και αυτό μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από οποιαδήποτε πραγματική αναμέτρηση με τα θέματα της εποχής».

Δημοσιογράφος: Δεν χρειάζονται και κάποιες ενέσεις αισιοδοξίας, ότι αλλάζουμε σελίδα;

Α. Λυμπεράκη: «Η ένεση αισιοδοξίας είναι απαραίτητη, όπως η αισιοδοξία είναι απαραίτητη, για να μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αλλά, όταν οι ενέσεις αισιοδοξίας είναι παραπλανητικές, όταν βασίζονται σε πόρους που δεν έχουμε και σε μέλλον που δεν το έχουμε κερδίσει ακόμα και αντιθέτως, είναι κινήσεις που θα μας δυσκολέψουν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων αύριο και μεθαύριο, δεν είναι κινήσεις αισιοδοξίας, αλλά κινήσεις αυτοκτονίας».

Δημοσιογράφος: Εθνική στρατηγική για το θέμα του χρέους... Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους; Υπάρχει μια συμφωνία της πολιτικής ελίτ;

Α. Λυμπεράκη: «Ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα θέματα του χρέους, αν δεν καταλήξουμε πώς θα παράγουμε και πού θα πουλάμε. Γιατί αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ ν' αποπληρώσουμε. Σε τελική ανάλυση, η συζήτηση για το χρέος είναι άλλη μια περίπτωση που πετάμε τη μπάλα έξω. Εμείς γιατί συνεχίζουμε, μετά από τόσα χρόνια μνημόνιο, να έχουμε ακόμα ανοιχτά ζητήματα; Γιατί δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις το 2011 - 2012 και το 2013».

* Για τον ανασχηματισμό:

«Η επιλογή Χαρδούβελη είναι μια επιλογή που κινείται στη λογική Στουρνάρα, ίσως και λίγο καλύτερη. Όμως, όλες οι άλλες κινήσεις που γίνονται, είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σαν, δηλαδή, να ελήφθη ένα μήνυμα από τις εκλογές, "επιταχύνετε την πορεία προς τα βράχια" και όχι "στρίψτε το τιμόνι και πηγαίνετε προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών και της ειλικρίνειας"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα