«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων

«Μαύρη τρύπα» ύψους 11,5 δισ. ευρώ καταγράφεται στα έσοδα των Ταμείων κατά την τριετία 2010-2013. Το ύψος του συνόλου των εισφορών μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας και της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλουν ασφάλιστρα.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή προκειμένου να συντάξει μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που έχει ζητήσει η τρόικα

έως τον Σεπτέμβριο, δείχνουν ότι τα έσοδα από τις εισφορές στο σύνολο των Ταμείων, εκτός του Δημοσίου, συρρικνώθηκαν στα 11,5 δισ. το 2013 από 22 δισ. που ήταν το 2010.

Εν τω μεταξύ, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δήμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, στην ουσία δηλαδή με χρεοκοπία, απειλούναι 260.000 επιχειρήσεις, λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση «Νέα Αρχή», που συμφωνήθηκε με την Τρόικα παραμένει ουσιαστικά «νεκρή» για τη πλειονότητα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, εξαιτίας των αυστηρών όρων που περιλαμβάνει, ενώ η χρήση της πάγιας ρύθμισης των μόλις 12 δόσεων γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.

Το υπουργείο Εργασίας, φέρεται να εξετάζει σενάρια για την δημιουργία «ευέλικτου» καθεστώτος ρύθμισης χρεών, τα οποία -σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις- θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τους δανειστές μας και να λειτουργήσουν σωρρευτικά.

Την αιχμή του δόρατος των προτάσεων της Αθήνας θα αποτελέσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η επέκταση της ρύθμισης με διακανονισμό χρεών και μέσο όρο δόσεων τις 80, οι οποίες μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 120 ή τις 150. Η ισχύς της ρύθμισης, ανανεώθηκε με πρόσφατη τροπολογία. Ωστόσο, καλύπτει μόνο όσους είχαν ήδη ενταχθεί. Δηλαδή, περίπου 25.000 επιχειρήσεις και προβλέπει την καταβολή των τρεχουσών εισφορών εκ των οποίων το 20% αφαιρείται από την παλαιά οφειλή. Στόχος, να ενταχθούν στην ρύθμιση και όσοι έχουν δημιουργήσει οφειλές μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις της ρύθμισης «Νέα Αρχή» σε τουλάχιστον 72, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών, ζητώντας παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχει φτάσει μάλιστα στο σημείο να προτείνει είτε τη διαγραφή χρεών για δύο παλαιότερα έτη, είτε την αντιστάθμιση της οφειλής με παράταση κατά δύο χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Κι όλα αυτά προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή νέων περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα