Η Α. Ασημακοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Αντώνη Αλαφογιώργο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σ. Βούλτεψη, ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα για πιστωτικό γεγονός, σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών:

«Νομίζω ότι επισημάνθηκε μία άποψη που εκφράστηκε. Έχουν εκφραστεί πάρα πολλές απόψεις. Οι απόψεις -σύμφωνα με την δική μου άποψη-, είναι ότι συγκλίνουμε
στο γεγονός ότι μπορεί να μπαίνουμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Αυτό νομίζω ότι επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και δεν είναι μόνο δική της ή δική μου επισήμανση. Υπάρχει μία επισήμανση από έναν οίκο αξιολόγησης, υπάρχουν γεγονότα τα οποία τεκμηριώνουν αυτήν την άποψη, όπως είναι αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή...
Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο αστάθειας. Η περίοδος αστάθειας αυτή δεν είναι καλή και πρέπει να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να πάμε σε μία κατάσταση πολιτικής σταθερότητας και να αφήσουμε πίσω μας, για πάντα, αυτό το περιβόητο μνημόνιο και να συζητήσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα, για την οποία όπως ξέρετε από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup έχει πολύ καλή διάθεση να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για να προχωρήσουμε παρακάτω».

* Για το ενδεχόμενο εκλογών:

«Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες με βάση το Σύνταγμα να γίνουν το 2016. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μία διαφορετική θεσμική διαδικασία, η οποία προβλέπεται συνταγματικά και γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία για έναν συγκεκριμένο λόγο. Για να βρούμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλων των Ελλήνων. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι να χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή ειδικά...».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι η ώρα της ευθύνης όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Η ευθύνη είναι στους βουλευτές αυτή τη στιγμή και είναι και η ώρα της αλήθειας. Εμείς προσπαθούμε να πούμε την αλήθεια, αυτό κάνουμε... Πρέπει να βγει Πρόεδρος και γιατί ο κ. Δήμας είναι μία εξαιρετική υποψηφιότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο θεσμός κατ' αυτόν τον τρόπο, αλλά και διότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εξετάσουμε ποιες είναι οι δύο εναλλακτικές πορείες για τη χώρα, σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές. Η μία είναι συντεταγμένη...».

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι βέβαιη για τίποτα. Είμαι όμως βέβαιη ότι η κυβέρνηση θα είναι πιο δυνατή... Η άλλη πιθανή πλευρά είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τι λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Ότι θα διαπραγματευθεί μαζί τους σε αυτή τη βάση; Όχι, δεν λέει αυτό. Δεν λέει ότι θα προσπαθήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση. Λέει ότι θα τα βάλει όλα αυτά στην άκρη και ότι θα συζητήσει για το θέμα του χρέους. Εγώ αυτό ακούω να λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α... Άλλοι λένε ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άλλοι ότι δεν θα κάτσουν, άλλοι ότι το χρέος θα το διαγράψουμε, άλλοι λένε ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες. Ο καθένας λέει τα δικά του. Εν τω μεταξύ, η χώρα τι θα γίνει, μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν μεταξύ τους; Εμείς τουλάχιστον λέμε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Όποιος θέλει, το δέχεται».

* Για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα σε περίπτωση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα για να δω τι θα συμβεί. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας... Υπάρχει η εξεύρεση της επιθυμητής λύσης. Εμείς καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τον οποίο σεβασμό έχουν εκφράσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με όλα τα κίνητρα να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, εφόσον δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια και να ρυθμίσουμε πράγματα για το μέλλον, για να βγούμε από αυτήν την ιστορία μια ώρα αρχύτερα...
Οι ελληνικές θέσεις θα είναι πολύ πιο ενδυναμωμένες μετά από αυτήν τη διαδικασία και εν πάση περιπτώσει ό,τι φέρει η κυβέρνηση θα το κρίνουμε εκείνη την ώρα αν είναι επιθυμητό και θα το κρίνουν πάλι οι βουλευτές, που πιστεύω ότι έχουν απόλυτη κατανόηση των ορίων του ελληνικού λαού...
Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι θα γίνουν σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε τις δηλώσεις Γιούνκερ;

Ά. Ασημακοπούλου: «Έκανε μία δήλωση. Αυτό συμβαίνει συνέχεια από κυβερνητικούς παράγοντες... Δεν βλέπω κάτι μεμπτό στη δήλωση Γιούνκερ».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα βρεθούν οι 180;

Ά. Ασημακοπούλου: «Πιστεύω ότι είναι η ώρα που οι βουλευτές πρέπει να αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους, να αφουγκραστούν την κοινωνία και να πάρουν τη σωστή απόφαση για τη χώρα, που είναι η υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας».

* Για το σενάριο συναίνεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά εκλογές:

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα ξεκάθαρο δρόμο με μια ξεκάθαρη διαδικασία μπροστά μας, η οποία πρέπει να ευοδωθεί θετικά με την υπερψήφιση του κ. Δήμα και να πάμε παρακάτω για το καλό της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα