Γραμμή στήριξης υπό αυστηρούς όρους

Τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, θα συζητηθεί το ζήτημα της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε επανέφερε το θέμα της προληπτικής στήριξης της χώρας χωρίς ωστόσο να αναφερθεί

στους όρους που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα πάντως με το το Der Spiegel, η προληπτική γραμμή στήριξης θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και ένας είδος εποπτείας.

"Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την καταβολή της τελευταίας δόσης από το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε ο Schaeuble μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD), όπως μεταδίδει το Reuters.

"Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση απ΄ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάζεται υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις".

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

Το Reuters σημειώνει ότι αρχές Νοεμβρίου, οι υπουργοί υποστήριξαν μια πιστωτική γραμμή η οποία θα αντλεί κεφάλαια από τα 11 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναφέρει παράλληλα ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Παρίσι χωρίς κάποια λύση ο χρόνος λιγοστεύει για την Ελλάδα για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την τρόικα μέχρι την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου. Η Αθήνα έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στο σχέδιο της για έξοδο από το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει το πρακτορείο.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που είδε νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτεροι αξιωματούχοι από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες και συμφώνησαν ήδη για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, όπως είχε άλλωστε αναφέρει από χτες και η εφημερίδα Κεφάλαιο.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια προληπτικής οικονομικής βοήθειας θα έχει στη διάθεσή της περίπου 10 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης ESM, το οποίο μάλιστα δεν θα χρειαστεί να «κινητοποιήσει» επιπλέον κεφάλαια, καθώς το ποσό αυτό θα αναδιανεμηθεί από το δεύτερο πακέτο διάσωσης, από πόρους που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Για τη χρησιμοποίηση του εργαλείου της προληπτικής οικονομικής βοήθειας, αναφέρει το Der Spiegel, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί αυστηρούς ελέγχους και προϋποθέσεις.

Αντίστοιχες είναι οι πληροφορίες που από χτες δημοσιεύει η εφημερίδα «Κεφάλαιο», όπου αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς δίκτυο χρηματοδοτικής στήριξης» και διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει μέσω της υιοθέτησης ενός προγράμματος «αυξημένων όρων» όπως είναι το ECCL.

Υπηρεσιακό στέλεχος της Κομισιόν διευκρινίζει επίσης στο «Κεφάλαιο» ότι αν το ECCL περιοριστεί σε ήδη δεσμευμένα χρήματα, όπως τα περίπου 11 δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα στο ΤΧΣ, η διαδικασία έγκρισης θα είναι εύκολη και γρήγορη, και το «πέρασμά» της από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα είναι μια «ελαφρά διαδικασία».

Σε ερώτηση μάλιστα του «Κ» προς υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΚΤ, για το αν τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι πλέον «ελεύθερα» να διατεθούν αλλού, πέραν των τραπεζών, η απάντηση είναι ότι αυτό καταρχήν ισχύει, αλλά θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής διευθέτησης για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και όχι αποτέλεσμα μιας αυτόματης διαδικασίας.

Mε πληρφορίες :www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα