Αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό προτείνει η Αθήνα

Να εφαρμοσθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιμένει η τρόικα, που αναμένεται να δώσει την απάντησή της στις επιπλέον υποχωρήσεις της Αθήνας, οι οποίες φέρνουν νέα μέτρα. Μεταξύ των ελληνικών προτάσεων το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2018, η κατάργηση από το 2019 της συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και η αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση

στα 20 χρόνια. «Όσοι έχουν κάτω από 20 χρόνια δουλειάς, θα πάρουν αναλογική σύνταξη», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, τόνισε ότι τα 20 χρόνια δουλειάς κατοχυρώνουν την κατώτερη σύνταξη.

Εξάλλου, η κυβέρνηση δέχεται και την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, κάτι που προκαλεί την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο οποίος παραχωρεί στη 1.00 έκτακτη συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η απώλεια εσόδων στον κλάδο θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ αφού ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστών κατά 2 εκατ. το χρόνο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει ότι θα θιγεί μέρος των συντάξεων, γιατί αν δεν γίνει αυτό μαζί με με αναπτυξιακές πρακτικές, οι συντάξεις αργότερα θα θιγούν περισσότερο», τόνισε στον Αθήνα 984 ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της κίνησης Δυναμική Ελλάδα Ηλίας Μόσιαλος. Επιφυλακτικός, την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, για τα νέα μέτρα. Μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι δεν θα ψηφιστούν από τη Νέα Βουλή και κάλεσε την Ευρώπη να δείξει επιτέλους την αλληλεγγύη της.

«Πήγαμε με υπερβολική αισιοδοξία στην επόμενη φάση και την έξοδο στις αγορές και το χαστούκι ήταν πολύ ηχηρό», τόνισε στον Α984 ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών Σπύρος Λυκούδης.

Ακόμη κι αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει καθόλου το ΔΝΤ, τελικά θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις και μοιραία θα αποδεχθεί τον ρόλο του, εκτιμούν στο πρακτορείο Bloomberg, τρεις αξιωματούχοι που μετέχουν στις συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς να κατονομάζονται. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα υποστεί σημαντικό πλήγμα αν το ΔΝΤ δεν αποχωρήσει από τη χώρα, όπως έχει δεσμευτεί.

Η ελληνική οικονομία κάνει προόδους, επισημαίνουν στη Deutsche Welle ευρωβουλευτές, ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες, αν η οικονομική ανάπτυξη θα έχει συνέχεια και διάρκεια.

«Σαμαράς και Τσίπρας πρέπει να πουν την αλήθεια για να ξέρει η νέα γενιά τι την περιμένει» δήλωσε στον ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μίλησε για ευθύνες και των δύο πλευρών στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Ζήτησε να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση και να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ως τα Χριστούγεννα.

Εν τω μεταξύ τα επιτελεία όλων των κομμάτων ετοιμάζονται για τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού που θα ξεκινήσει στη Βουλή την Τετάρτη και θα κορυφωθεί - με τη διαδικασία της ψηφοφορίας - την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, μία μόλις μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του eurogroup.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες απευθύνει το ΞΕΕ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ζητάει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Αντ. Σαμαρά, το ΞΕΕ τονίζει: «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

«Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.

Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ' τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
ΦΠΑ, αθηνα, ασφαλιστικο, υφυπουργός εργασίας, deutsche welle, ντορα μπακογιαννη, τροικα, νέα, ΑΝΤ1, σετε, ελλαδα, νεα δημοκρατια, mega, βουλη, σαμαρας, ΔΝΤ, bloomberg, τσιπρας, σκαι, Χριστούγεννα, ξεε, αντ, αμιγώς, βιωσιμότητα, τραπεζες, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αυξηση φπα, ηλιας μοσιαλος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2014, ξενοδοχειακο επιμελητηριο, αντ, το θεμα, εθνικη, θεμα, νεα μετρα, ξενοδοχεια, οικονομια, σκαι, τα νεα, ωρα, bloomberg, mega, αυξηση, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, αμιγώς, αμφιβολιες, απε, απωλεια, βιωσιμότητα, γινει, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινης, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θυσια, ιορδανης, κεγκερογλου, κυβερνηση, μειωση, νεα γενια, ντορα, ξεε, ρυθμιση, ρολο, σετε, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, τουρισμος, τριτη, υφυπουργός εργασίας, υψηλη, φορα, αγορες, αθηνα 984, deutsche welle, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, πληροφοριες, σπυρος
Τυχαία Θέματα