Να νομιμοποιηθεί η μετανάστευση

«Δεν είναι ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα. Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του σχεδίου της Κομισιόν. για υποχρεωτική ανακατανομή συνολικά 160.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ. «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες
στο σταθμό του Μονάχου», είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν θα καταργηθεί η ζώνη του Σένγκεν από αυτή την Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν υπάρξει πρόσφυγες και σημείωσε ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη και σημαντικά δικαιώματα.

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα το θέμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,11% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον Λίβανο οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού ... Ποιοι είμαστε εμείς που δεν κάνουμε ποτέ τέτοιες συγκρίσεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και αναρωτώμενος γιατί δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτούς που φεύγουν για να σωθούν από το Ι.Κ..

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πρέπει να ενισχυθούν και η Κομισιόν θα προτείνει κατά το 2016 σύστημα που θα επιτρέπει τη νόμιμη μετανάστευση προς τις χώρες της Ε.Ε..

«Είμαστε μία ήπειρος που γερνά, σε δημογραφική παρακμή. Η μετανάστευση πρέπει να μετατραπεί από πρόβλημα σε καλοδιαχειριζόμενο πόρο. Η μετανάστευση πρέπει να νομιμοποιηθεί. Οφείλουμε να οργανώσουμε νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

"Υπάρχει έλλειψη Ευρώπης και έλλειψη Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό πρέπει να αλλάξει, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα προταθεί άμεσα και το οποίο κρίνεται απαραίτητο.

Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε ακόμη από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αποδεσμεύσουν 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε χώρες της Αφρικής.

Επίσης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής και άλλων μελών της Ε.Ε. στην ανατολική Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας.

Πίνακας με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:

Αυστρία 3.640

Βέλγιο 4.564

Βουλγαρία 1.600

Γαλλία 24.031

Γερμανία 31.443

Εσθονία 373

Ισπανία 14.931

Κροατία 1.064

Κύπρος 274

Λετονία 526

Λιθουανία 780

Λουξεμβούργο 440

Μάλτα 133

Ολλανδία 7.214

Πολωνία 9.287

Πορτογαλία 3.074

Ρουμανία 4.646

Σλοβακία 1.502

Σλοβενία 631

Σουηδία 4.469

Τσεχία 2.978

Φινλανδία 2.398

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
μεταναστευση
Τυχαία Θέματα