Επιφυλακτική η Επ. Νομικών για άρση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Η έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για προώθηση προς την Ολομέλεια της Βουλής, και ψήφιση σε νόμο στην ερχόμενη συνεδρία, του νομοσχεδίου για την καταγεγραμμένη επικοινωνία, ώστε να ενισχυθεί η αποδεικτική ισχύς ενώπιον των δικαστηρίων για τα εγκλήματα σε βάρος της οικονομίας, συναντά τις σοβαρές επιφυλάξεις των μελών της Επιτροπής, που θεωρούν ότι η άρση του απορρήτου σε αυτού του είδους την επικοινωνία είναι γενική και θα συνιστά “ψάρεμα σε

θολά νερά” για τον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Σωτήρης Σαμψών ανέφερε πως παρόλο ότι η πρόθεση για πάταξη των εγκλημάτων σε βάρος της οικονομίας αντικρίζεται θετικά από όλα τα μέλη της Επιτροπής, εντούτοις ζητούν να βρεθούν τρόποι ώστε ο περιορισμός του απορρήτου να μην επεκταθεί σε όλους τους πολίτες, αλλά να αφορά μόνο το οικονομικό έγκλημα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως εντός δεκαπενθημέρου καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για άρση των επιφυλάξεων της Επιτροπής Νομικών.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σαμψών, ο νόμος θα δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας των γραπτών επικοινωνιών SMS, chats, emails στις ανακριτικές αρχές και ενίσχυση του απορρέοντος μαρτυρικού υλικού ενώπιον Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι οι ανακριτικές αρχές θα δικαιούνται να επεξεργαστούν γραπτά δεδομένα από κατασχεθέντες υπολογιστές, τάπλετ ή κινητά τηλέφωνα μόνο με διάταγμα του Δικαστηρίου.

Είπε ακόμα πως εάν εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου για παρακολούθηση, η συλλογή δεδομένων γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ανέφερε καταλήγοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος θα αφορά

διάταγμα έρευνας και επεξεργασίας σε υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα γραπτής επικοινωνίας που είτε θα κατασχεθούν είτε κατασχέθηκαν ήδη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφορά τον περιορισμό της προστασίας του απορρήτου. Συνεχίζοντας είπε πως παρόλο που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισαν ότι η τροποποίηση στοχεύει στην ενίσχυση της αποδεικτικότητας ενώπιον των Δικαστηρίων εναντίον όσων οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, όταν αλλάξει η νομοθεσία στο πλαίσιο του άρθρου 17 του Συντάγματος δεν θα αφορά “μια δράκα ανθρώπους”, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Δήλωσε επίσης ότι “είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, γνωρίζοντας ότι ζούμε σε μια κοινωνία που παρακολουθούνται τα πάντα” προσθέτοντας πως η άρση του απορρήτου θα πρέπει να αφορά και καθορίζει συγκεκριμένες μορφές αδικημάτων.

Εξήγησε ότι όπως κατατέθηκε η εισήγηση της Κυβέρνησης αφορά ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων που στην ουσία δεν μπορεί να εξαιρεθεί τίποτε και συμπλήρωσε πως μπορεί να είναι αγαθή η πρόθεση ωστόσο είναι δυνατό να αποτελέσει το προζύμι ώστε να καταστούν όμηροι το σύνολο των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα