Έτινγκερ: Υπό κατάρρευση η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Γερμανός Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Günther Oettinger, μέλος του κόμματος της Angela Merkel, ανησυχεί πολύ για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια τη Γερμανία. Θεωρεί μάλιστα ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ σε σύνοδο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας-Βελγίου-Λουξεμβούργου,

ο Oettinger έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη.

«Με ανησυχεί ότι επί του παρόντος είναι υπερβολικά πολλοί στην Ευρώπη αυτοί που πιστεύουν ακόμα ότι όλα θα πάνε καλά», είπε, και εξέφρασε την άποψη ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς το πόσο άσχημη είναι κατάσταση, εστιάζοντας σε ήσσονος σημασίας πολιτικές.

Ιδιαίτερα ανήσυχος δηλώνει ο Γερμανός Επίτροπος για την θέση ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας, τις οποίες θεωρεί «μη κυβερνήσιμες». Επιπλέον, με άσχημο μάτι βλέπει κινήσεις σε πολλές χώρες, με προεξάρχουσα την Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες αμφισβητούν την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την Γαλλία, κακή κρίνει ο Oettinger την οικονομική της κατάσταση. Πιστεύει ότι δεν έχει κάνει καμία απολύτως απαραίτητη προετοιμασία, ότι, αντιθέτως, χρειάζεται μεταρρύθμιση ανάλογη με εκείνη (Agenda 2010) που ακολούθησε και η Γερμανία, με αλλαγή του συνταξιοδοτικού της συστήματος (στην πράξη περικοπή συντάξεων), μακρύτερους χρόνους εργασίας και μείωση του κράτους.

Από τα βέλη του Γερμανού Επιτρόπου δεν ξεφεύγει ούτε η ίδια η χώρα του:

«Η Γερμανία βρίσκεται στον κολοφώνα της οικονομικής της δύναμης. Η Γερμανία δεν θα γίνει πια πιο δυνατή», είπε, βασίζοντας την άποψή του στα επουσιώδη θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Βερολίνου. Με τον τρόπο αυτό, θεωρεί, δηλαδή μη προωθώντας νέες μεταρρυθμίσεις, η ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης κινδυνεύει να χάσει το κομμάτι της ανταγωνιστικότητας που της πριμοδότησε η Agenda 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα