Για τη στρατηγική των προσωπικών κρίσεων

Η ύπαρξη στρατηγικής συνιστά βασικό παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας στη διαχείριση των συγκρούσεων και των κρίσεων τόσο σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων όσο και σε επαγγελματικό. "Όπου υπάρχει στρατηγική υπάρχει επιτυχία, όπου δεν υπάρχει το αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία" επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Νίκος Λυγερός, ο υψηλός βαθμός νοημοσύνης του οποίου τον κατατάσσει μεταξύ των ευφυέστερων ανθρώπων του πλανήτη.

Ο Νίκος Λυγερός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

για να δώσει διάλεξη, με θέμα τη στρατηγική για την ανάπτυξη και δημιουργικότητα στη διαχείριση συγκρούσεων και κρίσης, στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο.

Μία στρατηγική που θα βασίζεται στις τεχνικές της θεωρίας των παιγνίων και των ομάδων αλλά και στις γνώσεις που αποκτήθηκαν από τις νευροεπιστήμες είναι, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, το κλειδί για τη διαχείριση των συγκρούσεων. Σε αυτά, όμως, προσθέτει και τη δημιουργική φαντασία σε συνδυασμό με τη νοημοσύνη.

"Όταν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν μία βραχυπρόθεσμη σχέση βλέπουν τα πλεονεκτήματα του άλλου. Αν, όμως, θέλουν να κάνουν μακροπρόθεσμη σχέση κοιτάζουν τα ελαττώματα του άλλου και το αν μπορούν να τα αντέξουν. Πάντοτε αντέχουμε τα πλεονεκτήματα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα μειονεκτήματα. Πολύ συχνά παίζουμε στα βραχυπρόθεσμα. Αν ποντάρουμε στα πλεονεκτήματα, όταν εμφανιστούν τα ελαττώματα έρχεται η σύγκρουση. Μπορείτε στη συνέχεια της σχέσης να βρείτε ελαττώματα τα οποία δεν τα αντέχετε. Γι' αυτό να δούμε πρώτα τα ελαττώματα και μετά να ανακαλύψουμε να πλεονεκτήματα στις διαπροσωπικές και συναισθηματικές σχέσεις" εξηγεί ο κ. Λυγερός, αναφερόμενος στη διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων.

Τι γίνεται, όμως, στη διαχείριση των επαγγελματικών σχέσεων;

"Στις επαγγελματικές σχέσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί, οι συνεργάτες δεν επιλέγονται αλλά επιβάλλονται από τον εργοδότη, Το πρώτο ζητούμενο κατά την πρόσληψη προσωπικού είναι η προσωπικότητα, η συνεργατικότητα, η συμβατότητα. Άλλοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί άλλοι πιο μοναχικοί, άλλοι πιο ομαδικοί, πιο συνεργατικοί και άλλοι με ηγετική προσωπικότητα. Την επιλογή θα την κάνει αυτός που διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό".

Στον άνθρωπο που αναζητά εργασία, ο κ. Λυγερός συνιστά να μη κάνει "εκπτώσεις" στην αξιοπρέπειά του. "Αυτός που αναζητά εργασία θα πρέπει να βρει δουλειά και όχι δουλεία, να μην κάνει κάτι που θα τον καταπιέζει και που δεν θα το αντέξει γιατί στο τέλος θα χάσει τη δουλειά του. Αυτός που καταπιέζεται και που αποδέχεται την καταπίεση γίνεται σκλάβος από μόνος. Αν το κάνει αυτό παύει να είναι άνθρωπος και γίνεται άτομο. Και επειδή είμαστε άνθρωποι δεν θα πρέπει να εκφυλίζουμε την ανθρωπιά μας" καταλήγει ο κ. Λυγερός.

Ο Νίκος Λυγερός, με δείκτη νοημοσύνης 189 (αναλογεί σε έναν στους 80.000.000), είναι μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία,την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας,τη Σχολή Στρατολογικού και διερμηνέας - μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα