Αναστασιάδης: Ο επαγγελματίας, ο οικογενειάρχης και ο πολιτικός

Ο Νίκος Αναστασιάδης που εκλέχθηκε 7ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Η οικογένεια του μετακόμισε στη Λεμεσό όταν ήταν μικρός. Έχει ένα δίδυμο αδελφό και μια μεγαλύτερη αδελφή. Όταν γεννήθηκε αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και επέζησε από θαύμα αφού αρνείτο να δεχτεί το μητρικό γάλα για τρεις ολόκληρες μέρες. « Ίσως αυτή η μάχη που έδωσα ως βρέφος για να ζήσω με καθόρισε και στην

υπόλοιπη μου ζωή» είπε αργότερα σε συνέντευξη του στο περιοδικό MUST. Η οικογένεια του ήταν πολύ αυστηρή. Ο πατέρας του Χρύσανθος ήταν αστυνομικός ενώ η μητέρα του Θεανώ οικοκυρά. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του μεγάλωσε σχεδόν σε όλη την Κύπρο ενώ αποφοίτησε τελικά από το Παγκύπριο γυμνάσιο Λευκωσίας. Η οικογένεια Αναστασιάδη είχε ως βάση το κέντρο της Λεμεσού.

Εκεί σε μια βόλτα με το ποδήλατο του, είδε για πρώτη φορά την μετέπειτα σύζυγο του Άντρη Μουστακούδη έξω από το μαγαζί του μετέπειτα πεθερού του. «Ακολούθησα το αυτοκίνητο του πεθερού μου και είδα που έμεναν. Έτσι την πολιόρκησα και αρχίσαμε να αλληλογραφούμε. Από το 1962 που γνωριστήκαμε αρραβωνιαστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 1969» διηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ως φοιτητής της νομικής Αθηνών αναμίχθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Υπήρξε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου «Θέμις» της Νομικής Σχολής Αθηνών. Γνώρισε τον «γέρο της δημοκρατίας» και μέχρι τώρα τον θαυμάζει απεριόριστα. «Ήταν ένας άριστος ρήτορας» λέει για τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το 1965 όντας φοιτητής στην Αθήνα αρρωστά σοβαρά με περιτονίτιδα που παρολίγον να του στοιχίσει τη ζωή. Έμεινε 27 μέρες στο Λαικό νοσοκομείο Αθηνών και ο πατέρας του έφτασε από την Κύπρο ενώ ο ίδιος ήταν στο χειρουργείο. Εκεί έμαθε ο πατέρας του την ανάμειξη του με την πολιτική.

Στην Αθήνα έμενε στην οδό Ασκληπιού. Μετά το τέλος των σπουδών του στην Ελλάδα έφυγε για το Λονδίνο για το μεταπτυχιακό του στο UCL με ειδικότητα το ναυτικό δίκαιο. Το 1972 επέστρεψε στην Κύπρο και άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό. Είχε ήδη νυμφευθεί το 1971 στη Λεμεσό με την Άντρη Μουστακούδη. Το 1974 απέκτησαν την Έλσα και το 1977 την Ινώ.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Λεμεσού στις 24 Μαίου 1981 με τον Δημοκρατικό Συναγερμό επί αρχηγίας Γλαύκου Κληρίδη. Επανεξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 1985 και απ εκεί και πέρα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Υπήρξε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ από το 1991 εώς το 1993 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το 1993 εως το 1997.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής από το 1996 έως το 2001. Υπήρξε μέλος της επιτροπής επιλογής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης αρχηγός αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση από το 1991 έως το 2006 και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στον ίδιο οργανισμό, καθώς και μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών από τον Οκτώβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του1996. Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

Το 1997 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τον Γιαννάκη Μάτση. Θεωρεί «πνευματικό του πατέρα» τον «Πατριάρχη» της παράταξης Γλαύκο Κληρίδη. Έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος μετά την εκλογή του στο Ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μένει σε προάστειο της Λεμεσού μαζί με τη σύζυγο του. Το ίδιο και οι δυο του κόρες. Η Έλσα Αναστασιάδη Λούτσιου είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Γιάννο Λούτσιο και έχουν δυο παιδιά. Το «γούρι» του παππού του Άντη και τη Νίκολα. Η δεύτερη κόρη του Ινώ είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Γιάννη Μισιρλή και έχουν δύο παιδιά. Τον Γιώργο και τον Νίκο που γεννήθηκε πριν λίγους μήνες και μοιάζει εκπληκτικά στον παππού του. Και οι δυο κόρες του νέου προέδρου της δημοκρατίας ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η νέα πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη έχει πτυχίο εσωτερικής διακόσμησης και ασχολείται πολύ και με τα κοινά.

Φύσει άυπνος κοιμάται πολύ αργά και ξυπνά κάθε μέρα στις 5 το πρωί. Του αρέσουν οι πρωινοί περίπατοι στην παραλία της Λεμεσού ενώ περνά όσο περισσότερη ώρα μπορεί με τα εγγόνια του και την οικογένεια του που λατρεύει. Έχει προσπαθήσει πολλές φορές να σταματήσει το κάπνισμα αλλά προς το παρόν δεν τα έχει καταφέρει. Έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και του αρέσει πολύ να διαβάζει καθημερινά τον κυπριακό, ελληνικό και ξένο τύπο.

Η πολύχρονη ενεργός εμπλοκή του στους κόλπους του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος έχει επιτρέψει τη δικτύωση του και ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με σημαντικούς ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης και όχι μόνο. Η εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας τον καθιστά τον 16ο ηγέτη της Ευρωπαικής Ένωσης που προέρχεται από το Ευρωπαικό Λαικό κόμμα.

Με ισχυρή προσωπικότητα, πείσμα και ηγετικό προφίλ ο Νίκος Αναστασιάδη αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου το «πηδάλιο» της Κύπρου στη δυσκολότερη συγκυρία που έχει αναλάβει οποιοσδήποτε την Προεδρία από το 1974 και μετά. Η ιστορία θα δείξει αν θα καταγραφεί ως ένας επιτυχημένος Πρόεδρος και αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα στην κυπριακή κοινωνία.

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα