Γερμανικό μήνυμα προς το Αφγανιστάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μιλώντας στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου που ήταν από τα πλέον φονικά στο Αφγανιστάν.

Ο γερμανός υπουργός μίλησε στη συνεδρίαση της ομάδας επικοινωνίας για το Αφγανιστάν, μιας διεθνούς επιτροπής από περισσότερες από 50 χώρες που αποτελούν τον κορμό της προσπάθειας να "μεταφερθεί" η επίσημη Καμπούλ σε ένα πιο δημοκρατικό μέλλον.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν ισχυρότερες πολιτικές προσπάθειες για

συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων, με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, να καλεί σε εκστρατεία κατά της διαφθοράς, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, καθώς και δίκαιες όσο και διαφανείς προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος.

«Μόνο μια πολιτική διαδικασία(...)μπορεί να παρέχει μια διαρκή ειρήνη», είπε. Ο Βεστερβέλε ανακοίνωσε επίσης τη στήριξη της Γερμανίας προς το Αφγανιστάν και μετά από το 2014 όταν τα διεθνή στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα. «Εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Αφγανιστάν», είπε. Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να κρατήσει κάποια στρατεύματα στο Αφγανιστάν και μετά το 2014.

Ενώ οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στο Βερολίνο, κλιμακώθηκε η βία στην Αφγανιστάν σε μία από τις πλέον θανατηφόρες ημέρες και για το ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά από ένοπλα περιστατικά τη Δευτέρα. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ και τρεις γεωργιανοί στρατιώτες που υπηρετούν στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας και Ασφάλειας (ISAF).

Οι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τοπικό αξιωματικό της αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους όταν το όχημά τους χτύπησε σε νάρκη στην επαρχία Κανταχάρ. Στην ίδια επαρχία, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές βομβιστικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα