Γαλλία: Πρώτη η Αριστερά σε δημοσκόπηση

Η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, με την οποία εξανεμίστηκαν οι ελπίδες να εκλεγεί στην προεδρία το 2012, έδειξε ότι η αριστερή αντιπολίτευση έχει ακόμη πιθανότητες νίκης.

Η δημοσκόπηση,
την οποία διενήργησε η εταιρία CSA στις 16 Μαϊου, διαπίστωσε ότι το 54% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί ακόμη να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου Απριλίου και Μαϊου χωρίς τον προβεβλημένο υποψήφιό του, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού μίας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Αυτή ήταν η πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές του 2012 που δεν περιλαμβάνει το όνομα του Στρος-Καν στη λίστα με τους πιθανούς υποψήφιους.

Μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών, το 70% απάντησαν ότι θεωρούν πως το κόμμα μπορεί ακόμη να νικήσει στις εκλογές.

Ο συντηρητικός υποψήφιος, Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο ναδίρ, υφίσταται την αποστασία μελών του κόμματός του προς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και θα δυσκολευόταν πολύ να επανεκλεγεί του χρόνου.

Πάντως, η σχεδόν βέβαιη αποχώρηση του Στρος-Καν από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας αναμένεται να ενισχύσει τον Σαρκοζί.

Η δημοσκόπηση της Τετάρτης αποφάνθηκε ότι ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, θα είναι ο νέος υποψήφιος-φαβορί της αριστεράς με δέκα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την νυν ηγέτιδα του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Προβλέπει ότι και οι δύο υποψήφιοι θα συγκεντρώσουν από 23% στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Σαρκοζί μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τον Ολάντ ή το ίδιο ποσοστό με την Ομπρί, και η ηγέτις της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν θα βρεθεί στην τρίτη θέση με 20%, ενώ δημοσκόπηση της CSA στις 28 Απριλίου έδειξε ότι ο Σαρκοζί θα κερδίσει μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες από την υπόθεση Στρος-Καν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.007 ανθρώπων και αποφάνθηκε ότι το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η υπόθεση σεξουαλικής υπόθεσης ενδέχεται να είναι στημένη από τους εχθρούς του Στρος-Καν.

Keywords
Τυχαία Θέματα