Γαλλία: Η ώρα της κάθαρσης

Μια «μεγάλη κάθαρση» και την επιστροφή του πολιτικού κόσμου στις τάξεις της ηθικής περιμένει ο γαλλικός Τύπος μετά το σκάνδαλο Καουζάκ, του πρώην υπ. Προϋπολογισμού, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Αυτό, αναφέρει σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοσή της η «Les Echos».

Η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται με πιθανή εμπλοκή και του Υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκούσια ή ακούσια μένει ν' αποδειχθεί. Οι υπηρεσίες του είχαν κάνει φορολογικό έλεγχο στον Ζερόμ

Καουζάκ και δεν είχαν εντοπίσει κανέναν ξένο λογαριασμό, αναφέρει το Euronews και επισημαίνει πως «η αντιπολίτευση θεωρεί αδιανόητο ή ακόμη κι επικίνδυνο να μην γνώριζε τίποτα ο Φρανσουά Ολάντ».

«Τι παρατηρούμε; Ότι υπάρχει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας που είτε δεν γνώριζε τίποτα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι δείχνει αφέλεια. Είτε ότι γνώριζε και είπε ψέματα κι εκείνος στους Γάλλους» δήλωσε ο Πρόεδρος του UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, σκέφτεται ήδη την επιστροφή καθώς αντιπολίτευση και ΜΜΕ ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ολομέτωπη προσωπική επίθεση εναντίον του για τον πρώην υπουργό του.

Οι γαλλικές εφημερίδες:
«Η Δημοκρατίας χρειάζεται μια μεγάλη κάθαρση», αναφέρει η «Ουμανιτέ».

«Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί ηθικά με τις σκανδιναβικές δημοκρατίες, οι οποίες εδώ και καιρό διαθέτουν μηδενικές ανοχές έναντι τυχόν διολισθήσεων των εκλεγμένων;» αναρωτιέται η εφημερίδα «La République des Pyrénées».

Στη Φιγκαρό δεν πιστεύουν πως υπάρχει «Δημοκρατία Πρότυπο»: «Ποιός πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε τα τελευταία 30 χρόνια να εμποδίσει έναν υπουργό Προϋπολογισμού να κλέψει την Εφορία, ενώ μοίραζε υποσχέσεις για λαμπρές καριέρες;», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα «La Croix» πιστεύει ότι τίποτα δεν θα είναι ποτέ αρκετό εάν εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε πολιτικά αξιώματα δεν επιτελούν την αποστολή τους, δεν εκτελούν την εντολή που έχουν λάβει με ευθύτητα και ηθική αυστηρότητα. Ναι, ηθική», καταλήγει.

«Ο κ. Ολάντ, στον προεκλογικό αγώνα του, είχε υποσχεθεί την αποκατάσταση της «Υποδειγματικής Δημοκρατίας». Νάτη σήμερα, καταρρέει. Κι ο ίδιος εγκαλείται από μια Δεξιά, η οποία δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα, σε αυτόν τον τομέα», γράφει η «Λε Μοντ».

«Λάθος απαντήσεις», εκτιμούν οι «Echos» σήμερα. «Οι απαντήσεις που δόθηκαν χθες από τον αρχηγό του Κράτους στα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από την υπόθεση Καουζάκ δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μια τέτοια περίπτωση , που είναι χωρίς κανόνες», καταλήγει το άρθρο.

Στην εφημερίδα «Λα Σαρόντ Λιμπρ» γράφουν: «Σαν το χέλι, που γλιστρά από την εποχή του Νικολά Σαρκοζί, η προώθηση με νόμο μιας «Άψογης Δημοκρατίας» γίνεται για τον Φρανσουά Ολάντ τόσο επιτακτική όσο και η μάχη κατά της ανεργίας».

Στη Λιμπερασιόν ανήκουν στην ομάδα όσων αναρωτιόνται «γιατί οι Υπηρεσίες Ελέγχου ενός σύγχρονου Κράτους, αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά από ένα και μόνο διαδικτυακό μέσο (Μίντιαπαρ), που δεν διαθέτει μέσα όπως εξουσία, αστυνομία, ή δικαιοσύνη;

Από την υπόθεση Καουζάκ άμεσα οφέλη έρχονται να αποκομίσουν τα μέλη της Mediapart (της ηλεκτρονικής εφημερίδας που αποκάλυψε το σκάνδαλο), που παρά τις έντονες αμφισβητήσεις και τον πόλεμο, που δέχθηκαν, επέμειναν και δικαιώθηκαν.

Πιστεύω ότι είναι ένας σεισμός για τη δημοκρατία, για τον οποίον δεν έχουμε μετρήσει ακόμη όλες τις συνέπειες για όλο αυτό το κίνημα των ολιγαρχών που βρίσκονται στο σταυροδρόμι της πολιτικής εξουσίας και του οικονομικού ή χρηματοπιστωτικού προσωπικού που πιστεύει ότι είναι κτήμα του η δημοκρατία, βρίσκεται υπεράνω του νόμου και τώρα διαπιστώνει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται και σ' εκείνους. Ή ότι η γαλλική δημοκρατία είναι μια κακή μαθήτρια, που σε αυτήν την περίπτωση της πήρε τέσσερις μήνες, τέσσερις ολόκληρους μήνες ισχυρογνωμοσύνης. Μία μικρή ανεξάρτητη εφημερίδα όπως η Mediapart γι' αυτή την υπόθεση συνάντησε ένα τείχος άρνησης, ψευδών κι αυτό δεν είναι φυσιολογικό» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη o Εντβί Πλενέλ, διευθυντής της Mediapart.

Η σημερινή έκδοση της Μίντιαπαρ έχει τίτλο «Πιέρ Μοσκοβισί: Με χρησιμοποίησαν» και υπέρτιτλο: «Δακτυλοδεικτούμενος για την υπόθεση Καουζάκ».
Πριν από δύο μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πιερ Μοσκοβισί υπερασπιζόταν σθεναρά την αθωότητα του Ζερόμ Καουζάκ. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κατακεραυνώνεται από ερωτήματα σχετικά με τον εάν χρησιμοποιήθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό όλα τα μέσα για τον έλεγχο του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού. Στην Μίντιαπαρ, διαβεβαιώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα