Το απόγευμα η συνάντηση με τρόικα

Για το απόγευμα αναβάλλεται το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων κι ενώ η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» από τους ελεγκτές για αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από ενιαίο φόρο. Η αναβολή

γίνεται λόγω καθυστερημένης άφιξης του Ματίας Μορς. Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με κοινή θέση στο θέμα της φορολόγησης ακινήτων.

Χθες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος όμως θα εισπράττεται και αυτός από τη ΔΕΗ για το 2013, ενώ από του χρόνου η είσπραξη περνά στις εφορίες.

Για ελάφρυνση έως και 15% έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την ένταξη τους στο σύστημα του ενιαίου φόρου από το 2014.

«Καμπάνα» περιμένει όσους δεν θελήσουν να πληρώσουν το φόρο μέσω ΔΕΗ, αφού στη συνέχεια η εφορία θα τους επιβαρύνει με τόκους υπερημερίας.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών η οποία εμπλουτίσθηκε χθες από τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοσθεί με αφορολόγητο όριο 30.000 - 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια.

Αν και οι προβολείς έπεσαν στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ανοιχτά παραμένουν και άλλα θέματα. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων διαρκώς αυξάνονται, ενώ και στο θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων η τρόικα περιμένει πλάνο άμεσης αποπομπής υπαλλήλων και όχι μόνο των επίορκων.

Εκκρεμούν ακόμη η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο που φαίνεται πως θα κυμαίνονται από 36 έως 48, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα, το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα κατηγορεί την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πει «ναι» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε εκβιασμούς και απειλές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της έλευσης της τρόικας και σε ερώτηση για το ζήτημα του ευρώ, επισήμανε ότι το δόγμα «πάση θυσία στο ευρώ», είναι ανατριχιαστικό, και κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα σημαίνει «πάση θυσία στο μνημόνιο».

Στον κ. Τσίπρα απάντησαν με ανακοινώσεις τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση κατηγορώντας τον ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από τα γεγονότα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα