Γαλλία: Εγκαίνια βουδιστικού ναού

Ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός της Ευρώπης θα εγκαινιαστεί την Κυριακή στο Μπισί-Σεν Ζορζ, προάστιο του Παρισιού. Πρόκειται για το πρώτο λατρευτικού χαρακτήρα κτίριο σε μία καθορισμένη περιοχή, όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2013 επίσης η κατασκευή μιας συναγωγής, ενός τεμένους και ενός αρμενικού πολιτιστικού κέντρου.

"Αυτή η ταϊβανέζικη παγόδα είναι ένα σύγχρονο κτίριο, ουδέτερης αρχιτεκτονικής, που εντάσσεται στο περιβάλλον, διότι πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να εντάξουμε ένα αντίγραφο στο τοπικό μας πολιτισμικό

περιβάλλον. Δεν θέλαμε να αποπροσανατολίσουμε τους κατοίκους", είπε ο Ουγκ Ροντό, ο δήμαρχος του Μπισί Σεν Ζορζ, μιας πόλης που απέχει 30 χλμ. από το Παρίσι.

Η κατασκευή των κτιρίων χρηματοδοτείται πλήρως από τις ενδιαφερόμενες θρησκευτικές-πολιτισμικές κοινότητες. Το οικιστικό αυτό σχέδιο άρχισε το 2004. Έως τα τέλη του 2013 μια ακόμη βουδιστική παγόδα για τους βουδιστές που κατάγονται από το Λάος, μια συναγωγή, ένα τζαμί θα πλαισιώνουν την παγόδα Φο Γκουάνγκ Σαν.

Την Κυριακή θα εγκαινιαστεί η ταϊβανέζικη παγόδα πριν ανοίξει για το κοινό την 1η Ιουλίου. Ο ναός εκτείνεται σε επιφάνεια 7.000 τ.μ., η οποία διαχωρίζεται σε χώρο αφιερωμένο στη θρησκευτική πρακτική και σε ένα πολιτισμικό κέντρο για να φιλοξενεί βουδιστές προσκυνητές από όλη την Ευρώπη.

Ένα γλυπτό του Βούδα, βάρους οκτώ τόνων και ύψους πέντε μέτρων, από τετράγωνη πέτρα που προέρχεται από τη Μιανμάρ και διακοσμήθηκε στην Ταϊβάν, κοσμεί την αίθουσα προσευχής.

"Ο αιρετός άρχοντας οφείλει να κατανοεί τη θρησκευτικότητα, να τη δέχεται και να προσπαθεί να την οργανώσει. Με το σκεπτικό αυτό ξεκινήσαμε το κατασκευαστικό αυτό πρόγραμμα, που είναι μοναδικό στην Ευρώπη, για να μπορεί ο κάθε πολίτης να ασκεί πλήρως τα θρησκευτικά του πιστεύω, σε περιβάλλον συνύπαρξης και σεβασμού, σε έναν τόπο ανοικτό στην πόλη".

"Χρειαζόμαστε ένα κτίριο που μπορεί να δέχεται πολλούς ανθρώπους. Ο ναός αυτός μπορεί να δέχεται 1.100 πιστούς. Είμαι συνεπώς πολύ ευτυχής", είπε η βουδίστρια μοναχή Μιαόντα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Φο Γκουάνγκ Σαν, αναφέροντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο "αναμενόταν εδώ και 20 χρόνια στη Γαλλία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα