Χωρίς λιτότητα ο προϋπολογισμός της Γαλλίας

Η Γαλλία έριξε σήμερα το γάντι στις Βρυξέλλες ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος μεταθέτει κατά δύο χρόνια την επαναφορά του ελλείμματος εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας, επικαλούμενη την ασθενή ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η ανεξάρτητη γαλλική αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά, ανακοίνωσε πως και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2016 και το 2017 εξακολουθούν

να μοιάζουν αισιόδοξες.

Λίγες ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

Ήδη στο Βερολίνο καταγράφονται αντιδράσεις: "Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε επιχειρηματικό συνέδριο. Και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του".

Από την πλευρά της, η κύρια ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, κατηγόρησε το Παρίσι ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, με τον πρόεδρό της να δηλώνει: "Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα