"Άδειασε" τον Στουρνάρα ο Σταϊκούρας

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Νέες ελαφρύνσεις και περαιτέρω αποκατάσταση των αδικιών στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι διευρύνονται οι «βαθμοί ελευθερίας» στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας παρενέβη στη συζήτηση της τροπολογίας για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

κατά 30% και ανέφερε πως η κυβέρνηση επέτυχε ήδη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Επιτυγχάνει, μέσα από τις τεράστιες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τους δημοσιονομικούς στόχους. Η Κυβέρνηση έτσι δημιουργεί μεθοδικά, συστηματικά, με βάση και τους βαθμούς ελευθερίας, οι οποίοι, πάντως, διευρύνονται, το πεδίο που επιτρέπει το ρεαλιστικό εξορθολογισμό ρυθμίσεων που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες. Επίκεινται άμεσα κι άλλες πρωτοβουλίες. Η προσπάθεια συνεχίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα της βούλησης της κυβέρνησης για νέες ελαφρύνσεις, πιθανότατα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Αυτό πάντως που προκάλεσε τεράστια αίσθηση ήταν το «άδειασμα» του κ. Σταϊκούρα στον τέως πολιτικό του προϊστάμενο Γιάννη Στουρνάρα για την εξίσωση τιμής πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης. Με μια σκληρή τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας αποδόμησε την επιχειρηματολογία Στουρνάρα και παραδέχθηκε πως «η εφαρμογή του μέτρου απεδείχθη οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο».

Αναλύοντας τους αριθμούς από την εφαρμογή του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι η μείωση έναντι της περσινής λιανικής τιμής πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 0,47 ευρώ ανά λίτρο, η οποία αναλύεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, περίπου, από τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με αμετάβλητες τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών το όφελος που αποκομίζει το νοικοκυριό από τη φετινή χειμερινή περίοδο ανέρχεται ως εξής:

Στα 1.410 ευρώ, αν εξαντλήσει τις τρεις χιλιάδες λίτρα που δικαιούται στην Α Ζώνη, δηλαδή στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας. Όφελος 1410 ευρώ!

Στα 846 ευρώ, αν εξαντλήσει τα χίλια οκτακόσια λίτρα που δικαιούται στη Β Ζώνη, δηλαδή στα Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα και μια σειρά από άλλους νομούς.

Στα 451 ευρώ, αν εξαντλήσει τα εννιακόσια εξήντα λίτρα στην Γ Ζώνη.

Στα 282 ευρώ, αν εξαντλήσει τα εξακόσια λίτρα που δικαιούται στη Δ Ζώνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμα και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλει, δεν θα υπερβαίνει το ύψος που υπήρχε πριν την αύξησή του, τον Απρίλιο του 2012. Εξυπακούεται, δε, ότι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να επωφελείται τελικά ο καταναλωτής».

Keywords
Τυχαία Θέματα