«Φρένο» στο κύμα φυγής

Ρύθμιση -«φρένο» στις μειώσεις εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ανατροπών το 2014, οπότε και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού.

Ο μαθηματικός τύπος, με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα, θα βελτιωθεί, ενώ για το εύρος της παρέμβασης στα εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα σε βάθος τετραετίας και όχι μόνο του τρέχοντος έτους.

Στόχος, να μην υπάρξει κύμα φυγής από το Δημόσιο με δραματικές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση του αρμόδιου
ταμείου, δεδομένου ότι 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.

Εν τω μεταξύ, με αιτήσεις συνταξιούχων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων τους (κύριων και επικουρικών) και του εφάπαξ (που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας) θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων ολόκληρης της χώρας που έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,7%.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα